HoofdnieuwsRegionaal

Burgemeester Bearn Bilker: Het leek wel twee werelden Oudwoude en De Westereen

KOLLUM/ OUDWOUDE / DE WESTEREEN – Twee werelden, zo leek het deze week wel.
In Oudwoude werd zondagavond de verdachte van de moord op Marianne Vaatstra opgepakt en in De Westereen werd als reactie daarop met vreugde gereageerd.

Oudwoude geschokt, De Westereen opgelucht. Begrippen als feest en vlaggen vielen er zelfs. In Oudwoude reacties in de pers en media van verslagenheid en geschoktheid, De Westereen had reacties van blijdschap en vader Vaatstra die op de hem bekende wijze zijn hart luchtte. En zo is het: er heerst opgeluchtheid en er is schrik. Voor beide reacties moet begrip zijn, over en weer.

De familie Vaatstra en De Westereen hebben dertien jaar in spanning geleefd. Maar dat gold voor de hele streek. Want toen destijds groepen mensen van elders naar de informatieavond in Kollum togen, om hun mening kracht bij te zetten om de vestiging van een AZC in Kollum tegen te houden, liep dat volledig uit de hand. En daarmee werd de zaak nationaal een onderwerp dat altijd de aandacht zou trekken. De moord op Marianne Vaatstra was daarbij het grondmotief en dat speelde diep emotioneel in alles door.
Daarom kun je gerust stellen dat de moord op Marianne Vaatstra en alles wat daarmee samenhing, ons altijd als een soort vulkaanspanning boven het hoofd hing. Een aanzienlijk deel van de mensen alhier dacht aanvankelijk dat de dader wel uit het AZC afkomstig moest zijn. Toch was er al aardig snel bekend dat het daderprofiel dat niet uitwees. Maar het bleef een hardnekkig en eenzijdige opvatting van sommigen, dat de dader een buitenlander moest zijn. Dat maakte de zaak er niet eenvoudiger op, omdat er van vooringenomenheid sprake was. Ik ben er van overtuigd dat de moord op Marianne Vaatstra, sociaal gezien, veel teweeg heeft gebracht. Er zal ongetwijfeld nog menig historisch overzicht aan gewijd worden.

In Oudwoude was er ontreddering, zo heb ik dat gevoeld. Een gewone familie die deel uitmaakte van de dorpsgemeenschap en die in alles op zijn eigen wijze, zij het bescheiden, mee functioneerde. En dan plotseling is de vader de verdachte en wordt uit zijn gezin en omgeving en werk weggeplukt. Natuurlijk is dat een verbijsterende schrik voor gezin, familie en dorp. Dus de reactie om dat verwerken is begrijpelijk en daar zal begrip voor moeten zijn en dat is er gelukkig volop. Na enige tijd zal Oudwoude aan de gedachte gewend raken en zal men er weer anders op reageren. De Westereen reageerde natuurlijk opgelucht. En ook dat was de reactie van het moment. De Westereen wist al heel lang dat er sprake was van een drama. En dit drama kreeg deze week een vervolg, nu een verdachte is aangehouden. En dat was te verwachten, want iedereen deed mee aan het DNA-verwantschapsonderzoek en wilde dat nu eindelijk de moord zou worden opgelost, ook al zou het dan je broer, je buurman of een bekende zijn.

In Oudwoude zal men gedacht hebben: waarom is men zo opgetogen in De Westereen, en in De Westereen heeft men vast gedacht: waarom is er in Oudwoude zo’n belangstelling en gevoel bij de familie van de verdachte? Dat heeft te maken met de eerste dagen van opluchting en schrik en na verloop van tijd worden die gevoelens wel wat meer in de context beleefd.
Ook in de ingetogen bijeenkomst met de inwoners van Oudwoude kwam de opgeluchtheid, dat er mogelijk een dader is gevonden, wel degelijk aan de orde. Maar het spreekt voor zich dat de vragen over de arrestatie gingen en wat er allemaal gebeurd was en wat er nog gaat gebeuren. En dat was logisch, omdat het de dag ervoor nog maar bekend was gemaakt en  ook omdat het een eigen dorpsgenoot betreft.

Hoe nu verder? Er is nog veel onzeker. Iedereen heeft vragen. Dat zijn overal dezelfde vragen. Maar eerst zal het recht zijn beloop hebben en dat is goed. Zo moet het ook en dat is het meest rechtvaardig. Er zullen dan in de rechtsgang momenten voorkomen, dat er feiten boven water komen, die wellicht ook weer reacties teweeg brengen. Altijd weer zullen we er aan herinnerd worden, dat hier een afschuwelijk drama heeft plaatsgevonden, waar deze week weer een hoofdstuk aan toegevoegd is.
Oudwoude en De Westereen: er is geen sprake van een tegenstelling, integendeel, we beleven allemaal hetzelfde drama en daarom zullen we elkaar hier heel goed vast moeten houden.

 

Column  Burgemeester B. Bilker

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button