EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Burgemeester Gerbrandy geeft startschot voor de Swaddekuier

BUITENPOST – Burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen geeft op zaterdag 29 juni het startschot voor het wandelevenement de Swaddekuier in Buitenpost. Om 7.00 uur klinkt het signaal dat de eerste groep wandelaars aan de tocht van veertig kilometer mogen beginnen. De burgemeester heeft deze week uit handen van Nynke Kloosterman van de Stichting Swaddekuier officieel de routekaarten ontvangen.

Om 8.00 uur geeft Gerbrandy bij verzorgingstehuis Haersmahiem aan de Eringalaan opnieuw een teken dat de wandelaars kunnen starten. Dan is het de beurt aan de deelnemers van de twintig kilometer. Een uur later begint de laatste groep aan de tien kilometer. Zaterdag 29 juni is de tweede dag van het tweedaags wandelevenement. Ook op vrijdag 28 juni kunnen de drie afstanden worden gelopen.

De organisatie van de Stichting Swaddekuier is blij met de medewerking van de burgemeester aan het wandelevenement, dat de laatste jaren steeds aan populariteit wint. Aan de vooravond van de zesde editie van de wandeltocht merken de bestuursleden dat de Swaddekuier flink in de belangstelling staat. “Er hebben zich al honderden mensen vooraf ingeschreven om één of twee dagen te wandelen door de omgeving van Buitenpost. Dat zijn er meer in vergelijking met andere edities. Daarom verwachten we ook veel drukte bij de start bij Haersmahiem. Gelukkig mogen we het naastgelegen grote parkeerterrein van transportbedrijf Niek Dijkstra deze twee dagen gebruiken”, zegt Nynke Kloosterman.

Evenals voorgaande jaren zijn er zes verschillende routes voor beide dagen uitgezet door bestuurslid Willem Kroodsma. Dit jaar hoopt de organisatie op veel jeugddeelnemers voor de routes van tien kilometer. “Wij kunnen alvast verklappen dat er twee spelelementen aan deze route zijn toegevoegd, waarmee de kinderen uitgedaagd worden tot nadenken. Deelname kost weinig. Tot en met twaalf jaar is het gratis. Wel moeten deze kinderen begeleid worden door een volwassene, die slechts € 4 per dag betaalt.” De starttijden van de tien kilometer zijn voor beide dagen van 9.00-12.00 uur, die op vrijdag gerekt kunnen worden naar 13.00 uur bij veel deelname vanuit de scholen. Boeren en particulieren stellen hun landerijen en zandpaden deze dagen open voor de wandelaars. Daarom is het niet toegestaan om met een hond deel te nemen aan de Swaddekuier. De voorinschrijving is inmiddels gesloten, maar aanmelden kan ook bij de start. Meer informatie staat op www.swaddekuier.nl.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Eén reactie

  1. hoi hoi

    de tocht was weer super voor elkaar!!!! vond het geweldig jammer van vrijdag,maar ja de zaterdag maakt weer alles goed.tot volgend jaar dan maar weer.

    groetjes gre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button