HoofdnieuwsRegionaal

BuurtAED-actie op de Molenhoek in Kollum van start

KOLLUM – De Molenhoek in Kollum is een actie gestart om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie vind je op www.molenhoek.frl/aed.

 Initiatiefnemers van de actie Sjouke Henstra en Bouke Koning: “We zijn nu al een paar jaar burgerhulpverlener via Hartslagnu.nl. Je weet dan dat de aanwezigheid van een AED letterlijk van vitaal belang kan zijn bij een reanimatie. Helaas zijn er in Kollum maar 4 AED’s in de buurt die ook zijn aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 3 alleen overdag beschikbaar zijn en de vierde nog beperkter, slechts enkele uren per week.

Een AED in de buurt die 24 uur per dag beschikbaar is in een beveiligde kast is daarom naar mijn mening echt nodig. Binnen de buurtvereniging hebben we dit onderwerp aangekaart en unaniem besloten mee te doen aan de actie van de Hartstichting en Philips. Samen met de Oostenstein en hopelijk ook andere omringende straten hopen we snel het geld bijeen te hebben gebracht. Wanneer deze beide straten per woning 25 euro zouden geven is het benodigde bedrag binnen no-time bij elkaar en kan de AED opgehangen worden.” Op www.molenhoek.frl/aed kan iedereen de actie vinden en een donatie doen.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Ook een actie starten voor een AED bij jou in de buurt? Kijk dan op www.buurtaed.nl.

Foto: Bouke Koning

Dit kan u ook interesseren

2 reacties

    1. Goed om te weten Koster! Volgens de gegevens die ik had is deze niet aangemeld bij HartslagNu. Klopt dat? Wellicht goed om dat te doen, zodat de meldkamer Noord-Nederland deze AED ook kan laten oproepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button