HoofdnieuwsRegionaal

CBS de Bining naar Hammerslag Westergeest

WESTERGEEST – Dinsdagmiddag gingen leerlingen en onderwijzend personeel van groep 6, 7 en 8 van CBS de Bining” uit Westergeest op de fiets naar Activiteitenboerderij “de Hammerslag” in Westergeest. Al voor de vierde keer organiseert de Vogelwacht van Westergeest Triemen samen met de school een natuurexcursie. Het doel is om de kinderen dichter bij de natuur te brengen. De school is de Vogelwacht en de familie Hania erg dankbaar, dat dit evenement ieder jaar doorgang kan vinden.

Natuurfilm getoond in de Hammerslag
Na de fietstocht vanuit de school kregen een kleine 40 kinderen een prachtige film over de natuur te zien, als voorbereiding op wat er die middag zoal te zien zou zijn. Deze werd door Rinse de Jager getoond op een groot scherm. Daarna konden de kinderen hun meegenomen lunch opeten. Een aantal kinderen hielpen boer Hania nog even met het sjouwen van pakken stro voor op de wagen, waar de kinderen en 3 leerkrachten en de mensen van de Vogelwacht op plaats konden nemen.

Met trekker en wagen het land in
Onder zomerse omstandigheden kon de tocht met trekker en wagen beginnen.
Veel kieviten, grutto’s, jonge hazen, scholeksters, eenden enz. hebben de kinderen kunnen waarnemen. De trekker en wagen reed langs de nesten van kieviten, grutto’s en tureluur, die door de Vogelwacht met stokken waren afgezet. De kinderen bleven op de wagen zitten om de vogels zo veel mogelijk met rust te laten.
Ook was er een nest van de tureluur, maar bij een dergelijk nest groeit het gras er mooi overheen, dus waren de eieren niet te zien. Tevens lag er een jonge kievit in een nestje. Derk van der Kloet vertelde onderweg steeds iets over de natuur van vroeger en nu. Ook werd uitgelegd wat plasdras is. De boeren houden het waterpeil op een dergelijk stuk land erg hoog. Hierdoor komt er veel meer voedsel voor de vogels in de grond, zoals wormen en torren enz. Dit trekt de vogels weer aan. Vroeger waren de kinderen veel meer in de landerijen te vinden dan tegenwoordig. Het kievitseieren zoeken is niet meer vanzelfsprekend in deze tijd. Het bestuur van de Vogelwacht vertelde, dat er veel “rovers” in de landerijen zijn te vinden, waardoor mede de weidevogelstand achteruit gaat.

Al met al was het een leerzame middag voor iedereen. Bij de Hammerslag aangekomen kregen de kinderen nog een ijsje en konden ze beginnen aan de terugreis naar de school.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button