HoofdnieuwsRegionaal

CDA Achtkarspelen: Inwoners moeten gemeente uitdagen!

BUITENPOST – CDA-raadslid Jouke Spoelstra heeft op 5 februari alles gedaan om de raad van Achtkarspelen te overtuigen van zijn Right to Challenge-voorstel door middel van een presentatie. Dit gebeurde tijdens het forum van de gemeente Achtkarpelen waar raadsleden na afloop ook in de gelegenheid werden gesteld om inhoudelijke vragen te stellen over het initiatiefvoorstel. In het voorstel van Spoelstra geeft hij mensen die een publieke dienst zelf beter kunnen organiseren, het recht heeft om de gemeente ‘uit te dagen’.

 

Het voorstel zorgt ervoor dat inwoners die bijvoorbeeld groenonderhoud, sportveldenonderhoud, duurzaamheidsinitiatieven en buurtwerk beter kunnen organiseren het recht hebben om de gemeente uit te dagen. Een groep inwoners, dorpsbelangen, vrijwilligersorganisaties of sportverenigingen hebben daarmee het recht om het zelf beter en goedkoper te doen. Wanneer een initiatief aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet de gemeente de betreffende dienst (opnieuw) aanbesteden. Op die manier stelt de gemeente inwoners  zelf in staat om een offerte uit te brengen en mogelijk de dienst over te nemen.

Spoelstra: “ De kracht van Achtkarspelen ligt in de dorpen en niet in het gemeentehuis.

Right to Challenge zorgt ervoor dat de dorpen zelf een kans krijgen om de gemeente uit te dagen. Inwoners zijn vaak bekender en meer betrokken bij hun eigen buurt of dorp dan ‘beleidsmakers’. De onderlinge samenhang in de dorpen van de gemeente Achtkarspelen is groot. Daardoor is er de bereidheid om te investeren in de eigen leefomgeving en samenleving.”

Met het voorstel probeert Spoelstra de politiek ook dichter bij de inwoners te brengen. “Een veelgehoorde klacht is dat de politiek niet luistert naar zijn inwoners. Met dit voorstel wordt dit zeker gedaan, sterker nog: inwoners kunnen zelf met het initiatief komen. Daarnaast domineren woorden als burgerparticipatie en decentralisatie vaak het nieuws. Met Right to Challenge hebben de inwoners nu ook echt een instrument in handen waarmee ze die woorden inhoud kunnen geven. Door dit besluit kunnen inwoners de gemeente verplichten om goed te luisteren en te kijken naar de plannen die zij maken.”

Ook Tweede Kamerleden van het CDA zijn positief over het voorstel van het CDA Achtkarspelen. Kamerlid Pieter Omtzigt: “Right to Challenge legt de verantwoordelijkheid waar hij hoort te liggen: bij de lokale gemeenschap. Als die een voorziening wil en kan dragen, moet zij dat recht hebben.”Op 12 februari neemt de gemeenteraad van Achtkarspelen een beslissing over het voorstel.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button