Regionaal

CDA Achtkarspelen stapt uit onderhandelingen met FNP en GBA

BUITENPOST – Het CDA is gestopt te onderhandelen met FNP en GBA om gezamenlijk een nieuwe coalitie in Achtkarspelen te vormen. Op verzoek van de FNP was het CDA een verkennend gesprek aangegaan. Na overleg met de fractie en het bestuur bleef het vertrouwen een punt van twijfel. Vorige week nodigde de grootste partij, de FNP, het CDA uit om te spreken over een nieuwe coalitie met het GBA in Achtkarspelen maar het CDA zet de onderhandelingen nu dus stop.

Gebrek aan vertrouwen

De keuze van het CDA om niet verder in zee te gaan met de FNP en het GBA heeft te maken met het gebrek aan vertrouwen. CDA-fractievoorzitter Lydeke Zandbergen: “2 jaar geleden hebben wij na de verkiezingen goede gesprekken gehad met de FNP en we meenden dat we er toen samen met de ChristenUnie bijna uit waren. Desondanks besloot de FNP toen op het laatste moment in zee te gaan met de PvdA en GBA. Dat heeft ons vertrouwen in deze partij geschonden en wij zien dan ook geen basis om nu met vertrouwen en een goede collegiale samenwerking in één coalitie te stappen. Ook de handelswijze waarbij om coalitiepartner PvdA is heengegaan met de motie omtrent het sociaal domein geeft aan hoe er zeer recent met een coalitiegenoot om is gegaan. Als CDA is het niet ons doel om ten koste van alles een plek in het college te bemachtigen.”

Motie van wantrouwen

De noodzaak om te onderhandelen over een nieuwe coalitie ligt in het feit dat de vorige coalitie FNP, PvdA en GBA is geknapt. Anderhalve week geleden zei de PvdA de samenwerking op vanwege een vertrouwensbreuk in de coalitie. De bekende druppel was een motie in de raad om de overschotten in het sociale domein (zorg, jeugdhulp en arbeidsdeelname) in te zetten voor ‘de Mienskip’. Ook het CDA steunde deze motie. De fractie is van mening, dat zodra er ook maar een euro te kort is voor de behoeftigen en zwakken in onze gemeente deze tekorten worden aangevuld uit de reserves. Dit is in de motie vastgelegd. Alle partijen werden benaderd om deze motie te steunen en mee in te dienen maar coalitiegenoot PvdA werd gepasseerd en niet meegenomen. Vervolgens diende de PvdA vorige week een motie van wantrouwen in tegen de drie zittende wethouders die werd aangenomen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button