HoofdnieuwsRegionaal

CDA terug in de schoolbanken

DOKKUM –CDA Noardeast-Fryslân bezoekt “De Twine”, een school voor Speciaal BasisOnderwijs (SBO) in Dokkum. Op deze school wordt sinds vier jaar Passend Onderwijs vormgegeven waarbij de toekomst voor onze jongeren centraal staat.

De school wordt bezocht door 222 leerlingen uit de regio van de DDFK-gemeenten, waarbij de leiding aanloopt tegen de grenzen van de ondersteuning die kinderen nodig hebben in hun leerproces. Dit vraagt veel specialisme van de basisscholen, terwijl het aantal verwijzingen van kinderen naar het SBO/SO de afgelopen jaren stijgt.

In een rondleiding door de school laat directeur Willy de Groot zien hoe het onderwijs gestalte wordt gegeven: “Het uitgangspunt is het kind. Waar we voor gaan op de Twine is dat we ons samen verantwoordelijk voelen om het unieke kind te laten groeien, leren om te gaan met zichzelf, zijn/haar talenten en de wereld erom heen. Dit doen we met respect en plezier in een leeromgeving waar veiligheid en vertrouwen wordt gegeven.”

Willy vervolgt: “Een integrale aanpak met regie op de samenwerking tussen onderwijs en zorg helpt kinderen en hun ouders! ‘Kinderen de wereld leren lezen’ (Slogan Arlanta). Volgens mij willen we dat allemaal! Ik kom dit idee niet alleen tegen in het onderwijs, ook ouders en de gemeentelijk overheden denken er zo over! Onderwijs en jeugdzorg werken te vaak geïsoleerd, naast elkaar.”

Lijsstrekker Lieuwe Sytsma, zelf ook actief in het onderwijs, vat aan het einde van de middag de informatie samen: “Samenwerking is de komende jaren een van de grootste uitdagingen! Dit moet de gemeente samen met het onderwijs oppakken. Door samenwerking tussen onderwijs en zorg bereik je een beter effect voor minder geld!”

Esther Hanemaaijer zei geraakt te zijn door de passie waarmee deze schooldirecteur het CDA meenam in de wereld van het speciaal onderwijs en de zorgen die er zijn over de kloof tussen zorg en onderwijs. Leerkrachten die met deze betrokkenheid hun werk doen, maken het verschil voor onze kinderen.

‘Samen Verder’ is de naam van het verkiezingsprogramma van het CDA. In het verkiezingsprogramma staat het CDA ervoor dat het gaat om gepersonaliseerd onderwijs met oog voor ieders talent, waarbij de doelen van het individuele kind centraal staan en niet de leermiddelen. Dat is pas passend onderwijs.

Op de foto, v.l.n.r. Willy de Groot (directeur De Twine), Lieuwe Sytsma (1), Willem van der Bent (4), Minke van der Goot (12)

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button