HoofdnieuwsRegionaal

Chr. Brassband “Wilhelmina” bestaat 115 jaar!

KOLLUM – Chr. Brassband “Wilhelmina” bestaat 115 jaar!  Vorige week is het ontstaan van brassband “Wilhelmina” beschreven, we nemen u nu iets verder in de tijd. Op Koninginnedag 7  februari 1900, Koningin Wilhelmina vierde haar verjaardag, waren er feesten in Kollum om deze dag te vieren. Er werd een optocht georganiseerd met de schoolkinderen, en muziekverenigingen “Euterpe” en “Wilhelmina” gingen voorop in de stoet. Die Koninginnedag werd de “Wilhelminaboom” geplant naast het gemeentehuis, onder begeleiding van beide korpsen. Dit was echter de enige vorm van samenwerking, de rest van de festiviteiten werd gescheiden gehouden. De aanhang van “Euterpe” kon terecht in de Koornbeurs. “Wilhelmina” organiseerde in samenwerking met de zangvereniging “Looft den Heer” ook uit Kollum, een concert in de Gereformeerde Kerk. De entree van “Wilhelmina” bedroeg 10 cent, terwijl de “concurrentie” wel 35 cent vroegen!

Muziekfestivals en concoursen waren in de dorpen beging twintigste eeuw een belangrijke gebeurtenis. In 1922 kwam er een KETZ-Festival, een festival met de korpsen uit Kollum, Engwierum, Triemen en Zwaagwesteinde. Op Pinkstermaandag werd dit festival gehouden in het bos van Oostenstein. Het eerste concours werd een daverend succes, er kwamen 3000 bezoekers op af om naar de muziek te luisteren. In 1923 kwam er op Pinkstermaandag bijna vanzelfsprekend een vervolg van dit festival.

De tweede wereldoorlog zorgt ervoor dat de activiteiten van “Wilhelmina” op een laag pitje komt te staan. “Wilhelmina” heette zelf in die jaren “Emma” op last van de bezetter. Na die donkere periode besluit “Wilhelmina” weer verder te gaan met haar activiteiten. Begin 1947 werd er eerst een bazaar georganiseerd, wel 3 dagen lang. Het werd een enorm succes, de opbrengst was 2800 gulden!  Later werden er veel meer acties gehouden om de penningmeester tevreden te houden. Beroemd werden de oliebollenacties rond de jaarwisseling. Ze werden gemaakt op petroleumstellen. 300 kilo meel werd tijdens de bakavonden verwerkt, alles gebeurde door leden en veel vrijwilligers. Ook werden er grasbaanraces, autocross en motorwegraces gehouden om geld in het laatje te brengen. Eind zestiger jaren diende een nieuwe kans aan om geld binnen te halen. Oud papier bleek geld op te leveren. Dit wordt nog steeds door de leden van “Wilhelmina” gedaan, hierover schrijven de volgende keer meer.

Anita Bremer, voorzitter brassband “Wilhelmina”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button