HoofdnieuwsRegionaal

Chr. Brassband “Wilhelmina”115 jaar! Wat zijn de kenmerken van “Wilhelmina” ?

KOLLUM – In de notulen vinden we ook vaak het woord Kollumerkwartiertje terug. Het Kollumerkwartiertje, wat is dat eigenlijk? Het standaard te laat komen van mensen op repetities of concerten. Het zijn de 15 minuten waar we tot op heden nog steeds rekening mee houden. Er wordt al 115 jaar geprobeerd hier iets aan te doen, maar het lukt gewoon niet! Als bestuur plannen we concerten en optredens vaak een kwartiertje eerder voor de leden, zodat we er zeker van zijn dat iedereen er is.

“Wilhelmina” heeft door de jaren heen veel dirigenten gehad. Dhr. Puma stond aan de wieg van “Wilhelmina”, daarna volgden dhr. Hoekstra, dhr. Boosman, dhr. Moll, dhr. De Boer, dhr. Algra, dhr Annema, dhr K. vd Woude, dhr. J. Bosgraaf, dhr. C. Hoekstra, dhr. D. Hoekstra, dhr. D. Vincken en nu als laatste dhr. Jaap Hoekstra. De bekendste naam in dit rijtje is toch wel Joop Bosgraaf, hij heeft maar liefst 18 jaar voor de band gestaan. Met Joop hebben we ontzettend veel meegemaakt, leuke maar ook trieste gebeurtenissen. Op menig begrafenis van oud leden, ere leden en leden hebben we al gespeeld. Prachtig om zo de laatste eer te mogen brengen. De naam die het vaakst voor komt is toch wel de naam Hoekstra, we zijn daarom nu ook bij deze vertrouwde naam gebleven. Jaap Hoekstra staat sinds januari 2013 voor de band. Met veel enthousiasme weet hij ons de mooiste liederen te laten spelen.

De studieweekenden en studiedagen zijn ook altijd dagen om niet weer te vergeten. Teambuilding, veel blazen en lachen staan vast op het programma. Na vele uren spelen wordt er lekker gegeten en worden er spelletjes gedaan. Ook hebben we aan het eind van het seizoen een gezellige afsluiter, de laatste jaren een heerlijke BBQ bij Simon Hamersma. Sinds 1900 worden deze uitstapjes al door “Wilhelmina” gedaan. Het allereerste uitstapje  in 1900 was een gedenkwaardige. Om 4 uur ‘s ochtends vertrok de band vanuit Kollum om een boottocht naar Grouw te maken. Het werd een hele lange dag, want 24 uur later was men pas weer terug. Op de terugweg was de kapitein tegen de brug bij Eibertsburen gevaren. Het schip was totaal vernield, of er gewonden waren vermeld de historie niet.

Elk jaar doen we mee aan het Federatiefestival van Kollumerland, waar de muziekverenigingen strijden om de 1e plaats. Vorig jaar zijn we met “Wilhelmina” 2e geworden van de avond en we zijn met de koraalprijs naar huis gegaan. Een opsteker voor dirigent Jaap Hoekstra die net één jaar dirigent is van de band. Ook spelen we elk jaar op Koninginnedag, of nu Koningsdag de aubade bij het gemeentehuis. In Meckama State geven we elk jaar een concert, en Sinterklaas wordt met veel enthousiasme binnen gehaald. Sinds het oprichten van “Wilhelmina” wordt de samenzang van de Kerstnachtdienst begeleid. Deze sfeervolle avond is altijd bijzonder. Na een kort nachtje verzamelen we ons dan weer om 6 uur bij Pro Rege om de bevolking van Kollum de eerste Kerstgroet te brengen. Onze start is al jaren bij het kerkje van Augsbuurt, waar Mevr. Braaksma ons altijd met haar hond staat op te wachten.

Ons jubileumconcert komt al snel! 22 november in de Oosterkerk, onder leiding van Jaap Hoekstra.

Anita Bremer, voorzitter brassband “Wilhelmina”

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button