Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Chr. Brassband “Wilhelmina”115 jaar!

KOLLUM – Gezelligheid speelde vroeger ook een belangrijke rol tijdens de wekelijkse repetities. Maar er moest ook serieus geoefend worden, met name de jeugd wist zich niet altijd aan deze spelregels te houden. In het jaarverslag van 1956 staat te lezen: Verbetering repetities, hierover voeren dhr. Starkenburg, Bosgraaf en Hoving het woord. Na hun opmerkingen meldt voorzitter Anne vd Schaaf de volgende dingen. Blazen en geen grapmakerij meer op de repetities. Erelid dhr. Talsma wijst de jeugd op het woord “Christelijk” dat wij in ons vaandel dragen. Hij riep op de leden dit ook uit te dragen.

Schiermonnikoog was al lange jaren een vast onderdeel van het jaarlijkse concoursprogramma. In 1956 werd er, ondanks de harde wind, een eerste prijs behaald tijdens de marswedstrijd. Opmerkelijk, omdat het zo hard waaide dat vaandeldrager dhr. Rozendal halverwege de mars moest stoppen hij zijn vaandel niet meer recht kon houden. Gelukkig deed dit geen afbreuk op de prestaties van “Wilhelmina”. Die harde wind had nog wel gevolgen voor het welzijn van de leden van “Wilhelmina”. Op de terugtocht met de boot naar Oostmahorn werden er vele bleke gezichten geteld.

“Wilhelmina” is vroeger opgericht als fanfarekorps. Begin jaren 70 wordt er in de notulen geschreven over een stijgend muzikaal gehalte, maar helaas vertrekken er in 1971 negen leden van “Wilhelmina”. Een deel daarvan wordt verklaard uit het feit dat “Blaast de Bazuin” uit Oudwoude dat jaar de draad weer heeft opgepakt, muzikanten gaan weer terug naar hun oude “nest”. Er bleven 15 leden en 8 jeugdleden over. Directeur Algra was toen van mening dat men “Wilhelmina” beter van een fanfarekorps kon veranderen in een brassband. Het enthousiasme van de leden bleek groot te zijn, de opkomst van de repetities was ontzettend goed. In de winter van 1972 werd er 2 keer een beroep op “Wilhelmina” gedaan om de samenzang in de kerk te begeleiden. Door de kou deed het orgel het niet meer. Door de kerk in Kollum is in de jaren 70 vaker een beroep gedaan op “Wilhelmina”. Door reparaties aan het orgel, die bijna 2 jaar duurden, heeft “Wilhelmina” ’s ochtends én ’s middags de samenzang begeleid bij de diensten.

Op zaterdag 22 november geeft brassband “Wilhelmina” een jubileumconcert in de Oosterkerk.

Anita Bremer, voorzitter brassband “Wilhelmina”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button