Regionaal

‘Communicatie rondom kwetsbare ouderen veel beter geregeld’

BUITENPOST – De feestelijke en officiële start van OZOverbindzorg in de gemeente Achtkarspelen was donderdag 1 juni in het gemeentehuis van Achtkarspelen in Buitenpost. Een online communicatieplatform waar patiënten en hun mantelzorgers, huisarts, apotheek, thuiszorg en andere betrokken zorgverleners zonder drempels met elkaar kunnen communiceren en de zorg rondom de patiënt beter kunnen regelen. Dat is OZOverbindzorg; een prachtig voorbeeld van innovatie in de zorg, waarvan de dorpen Buitenpost en Harkema in de gemeente Achtkarspelen de primeur in Friesland hebben.

OZOverbindzorg in de gemeente Achtkarspelen is een initiatief van thuiszorg De Friese Wouden, huisartsenpraktijk Groenkamp en apotheek It Krúswald. Op het platform kunnen de deelnemers nieuws delen rond de zorg en begeleiding van patiënten/cliënten die thuis wonen. Er kan informatie over de situatie van de cliënt gedeeld worden, maar familieleden kunnen bijvoorbeeld ook vragen stellen en zorgmedewerkers kunnen opmerkingen plaatsen. Doel is de communicatie en coördinatie rondom de cliënt dicht bij elkaar te brengen. Het OZO platform is ontwikkeld vanuit een huisartsenpraktijk in Luttenberg. Er werken al ruim 150 huisartsen en 42 thuiszorgorganisaties mee.

Een doel dat volgens Berendina van Solkema van apotheek It Krúswâld al behoorlijk goed lukt. “Met dit platform is het voor iedereen helder wie bij de zorg voor een persoon betrokken is. Je hoeft dus niet meer te zoeken en kunt laagdrempelig je vraag stellen of je opmerking plaatsen. Als er iets verandert in de medicijnen die iemand krijgt, zetten wij hierover een bericht op het platform en is het meteen voor iedereen duidelijk. Mantelzorgers zijn zo ook veel sneller ingelicht.” Voor Berendina van Solkema is het belangrijk dat met OZOverbindzorg de zorg rond de patiënt beter georganiseerd is. “Om mensen langer thuis te laten wonen is het een randvoorwaarde dat de zorg goed geregeld is. Gezamenlijk kunnen we ook veel beter signaleren als de situatie van een cliënt verslechtert.”

Korte lijnen
Aafke Kamminga, regiomanager Achtkarspelen van thuiszorgorganisatie De Friese Wouden vindt de verbinding met de andere zorgverleners een groot voordeel van OZOverbindzorg. “De lijnen zijn kort en je kunt heel snel alle betrokkenen informeren. Als wij bij iemand bloedsuiker prikken, zetten we ter plekke de waarden in het platform. Ook vragen of opmerkingen handelen we ter plekke bij de cliënt af. We hoeven niet later op de dag bijvoorbeeld de huisarts nog te bellen, die kan op het moment dat het uitkomt reageren.”

“Het platform is een mooi communicatiemiddel waarbij je meerdere partijen op een eenvoudige manier van informatie kunt voorzien”, zegt Ans Bakker, praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Groenkamp. “We hebben een goed overzicht en iedereen deelt direct zijn of haar bevindingen en dat komt de patiënt ten goede. Ook voor mantelzorgers is het een goede aanvulling, ze lezen mee en kunnen hun vragen stellen. Wij vinden het absoluut een goede toevoeging op de zorg en hopen dat OZOverbindzorg ook in andere dorpen zijn intrede doet. “

De gemeente Achtkarspelen is enthousiast over OZOverbindzorg en heeft dan ook een financiële bijdrage toegezegd. “Mantelzorgers doen fantastisch werk. Elke euro die wij uitgeven  om dit werk iets gemakkelijker en efficiënter te maken is uitstekend besteed”, zegt wethouder Sjon Stellinga.

Interesse of meer informatie?
Denkt u dat OZOverbindzorg ook iets voor u is, of voor uw familie, dan kunt u dat aangeven bij uw huisartspraktijk of bij de thuiszorg. U kunt hen ook om meer informatie vragen.

Foto : Binne Louw Katsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button