Sport

Concours Hippique Buitenpost in de lift

Het bestuur van de Paardensportcommissie Buitenpost kan terugkijken op een fantastische 61ste editie van Concours Hippique op woensdag 6 augustus. Niet eerder waren de tribunes de afgelopen jaren zo gevuld als afgelopen woensdag. Voor het eerst in haar bestaan waren de publieke tribunes op het terrein overdekt en dit zorgde al in de voorverkoop voor een enorme toename van het aantal verkochte entreekaarten. Niet alleen het publiek was zeer enthousiast over de overdekte tribunes maar ook deelnemers en sponsoren waren zeer te spreken over de nieuwe overdekte tribunes. “We zijn ontzettend blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Natuurlijk brengen dit soort keuzes altijd kosten met zich mee, maar we hebben als bestuur afgelopen woensdag zoveel positieve reacties ontvangen dat het absoluut de juiste keuze is geweest. Afgezien van de bescherming tegen regen en zon die de overdekte tribunes bieden, ontstond er ook meer intimiteit rondom het terrein, hetgeen een zeer positieve bijdrage gaf aan de sfeer”, aldus voorzitter Tiemen Dolfijn.

 

Het programma startte om 9.00 uur met verschillende spring- en tuigrubrieken. Na de officiële opening door burgemeester Gerben Gerbrandy en voorzitter Tiemen Dolfijn presenteerden vier lokale top amazones een prachtige dressuurshow op muziek. De show werd verzorgd door de amazones Heleen de Haas, Harmina Holwerda, Ieke Baukje Anema en Thea Dijkstra, allen afkomstig uit de regio.

 

Naast de diverse tuig- en springrubrieken werden er tijdens het Concours Hippique Buitenpost maar liefst vier grote Kampioenschappen verreden. Er werd volop gestreden door de verschillende combinaties hetgeen een lust voor het oog was. De winnaars waren:

 

Kampioenschap Fokmerries Fries Ras: Wiebke, eigenaar Nienke Schrale uit Oudehaske, gereden door Henk Hammers

Kampioenschap Fokmerries Tuigpaarden: Elegant, eigenaar en rijder Cor van Dijk

Kampioenschap Eenspannen Grote Maat Hackney’s: Magic Wenthworth Ebony, eigenaar Gebr. Van Nispen, gereden door L. Huckriede

Kampioenschap Vierspannen Fries Ras: Minne van de Egberdina Hoeve, eigenaar Egberdina Hoeve, gereden door Jan Bouwman

 

Winnaar van de Grote Prijs Springen was dit jaar Marriet Hoekstra met het paard Ubresco Z. Buitenposter Hester Klompmaker was een goede tweede met het paard Aimee.

 

Een zeer bijzonder en emotioneel moment tijdens het Concours Hippique was het afscheid van het ereklasse tuigpaard Optimaal. Trainingsstal Freek Saris, eigenaar van het paard Optimaal, had onlangs besloten het zeer succesvolle paard, 18 jaar oud, niet meer uit te brengen en terug te trekken uit de wedstrijdsport. Omdat Optimaal in 2004 samen met het paard Leandro Nederlands Kampioen Tweespannen was geworden koos Freek Saris het concours van Buitenpost voor het afscheid van Optimaal. Na een prachtige ereronde, waarbij het publiek een staande ovatie gaf, werd het paard in de baan uitgespannen. Nadat Optimaal een krans kreeg uitgereikt door de heer Dick van de Laar, voorzitter van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland, verlieten Optimaal en Freek Saris lopend het terrein.

 

Voorzitter Tiemen Dolfijn: “wij hebben fantastische dag gehad met mooie rubrieken en vele hoogtepunten. Één van de deelnemers zei dat het Concours Hippique Buitenpost in de lift zit en dat is een prachtig compliment, helemaal als je bedenkt dat veel concoursen het erg moeilijk hebben. Natuurlijk kunnen we deze dag alleen organiseren met behulp van de inzet van vrijwilligers en sponsoren. Deze mensen zijn ontzettend belangrijk voor het behoud van ons concours en die wil ik hierbij ook graag heel erg bedanken!”.

 

Foto Wiep Speulman  Ad Apte Beheer BV Buitenpost

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button