HoofdnieuwsRegionaal

De 7 bruggen over de Trekfeart zijn klaar!

AUGSBUURT – Gedeputeerde Sietske Poepjes opende woensdagmiddag één van de zeven bruggen: de brug bij Augsbuurt. Deze brug is een rijksmonument. De brug is opgeknapt, maar heeft dezelfde uitstraling behouden. Dit geldt ook voor de andere zes bruggen.

In 2016 startte de provincie Fryslân met de versterking van zeven bruggen over de Stroobosser Trekfeart. De brugdekken en funderingen waren niet meer sterk genoeg voor het huidige verkeer.

Dat de bruggen dezelfde uitstraling moesten behouden, betekent niet dat er geen ruimte was voor nieuwe duurzame ideeën. Zo heeft de Dinzerbrug een bijzonder brugdek gekregen. Dit brugdek bestaat uit afzonderlijke planken. De kern van deze planken is gemaakt van hergebruikt kunststof. Dit kwam vrij bij het opknappen van treinstellen van de NS.

De meer dan honderd jaar oude bruggen zijn in ere hersteld. De bruggen zijn nog steeds belangrijk voor het lokale verkeer. Twee van de zeven bruggen (bij Augsbuurt en Dijkhuizen) zijn zelfs de enige toegang naar boerenbedrijven. Twee jaar lang stond er daarom ook een bouwbord met daarop een foto van één van de boeren en de tekst: “Ek yn de takomst bliuwe wy berikber!”.

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button