Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

De Kruidhof tijdens Oogstdag actief tegen voedselverspilling

KOLLUM – Aan het eind van het seizoen deelt De Kruidhof de oogst van de tuinen graag met haar publiek tijdens de traditionele Oogstdag op 11 oktober. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders jaarlijks  gemiddeld ruim 50 kg voedsel weggooien. Daarom is 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen de voedselverspilling. De Kruidhof wil haar publiek laten zien dat voedsel weggooien vaak niet nodig is. Daarom organiseert De Kruidhof een appeltaartbakwedstrijd waarbij de overgebleven taarten op een bijzondere manier worden uitgedeeld door niemand minder dan Lutz Jacobi die al twee keer is verkozen tot ‘groenste’ Tweede Kamerlid.

 Ieder jaar tijdens de Oogstdag kunnen mensen proeven en beleven wat er te doen is met de opbrengst uit de tuin. Zo wordt er likeur gemaakt van de kruiden en worden de appels en peren geperst tot sap in een grote sappers van Frytsjam uit Twijzel. Bezoekers kunnen sap laten persen van hun eigen appels. Vrijwilligers van De Kruidhof maken daarnaast lekkernijen van de oogst die zij verkopen voor het goede doel. De Kruidhof heeft al een aantal jaren de wens om een pizzaoven te bouwen die gebruikt kan worden voor het maken van pizza’s met kinderen en die te beleggen met de opbrengst uit de tuinen. De pizza is ooit ontstaan vanuit de gedachte geen voedsel te verspillen en restanten bij elkaar te gooien op een deegbodem. Kinderen kunnen zo ontdekken dat je het zonde is om eten zomaar weg te gooien.

Appeltaartbakwedstrijd

De Kruidhof organiseert ook een appeltaartbakwedstrijd voor het publiek. Tegen inlevering van een appeltaart met appels uit eigen tuin krijgt men voor twee personen gratis entree. De taarten worden getest door een professionele jury. De taarten die overblijven worden vanaf 16.30 uur uitgedeeld aan het publiek door niemand minder dan Frysk en groen Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. Bezoekers kunnen aangeven wie een taart verdient en waarom. De meest originele ideeën verdienen het overgebleven gebak. Bakker Siep van der Bijl reikt de prijzen voor de beste appeltaart uit.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button