HoofdnieuwsRegionaal

De Stapstien uit Kollumerzwaag wint Wâldpykbokaal

DE WESTEREEN – Vier basisscholen uit de Noardlike Fryske Wâlden hebben vrijdagmiddag 15 november in De Westereen gestreden om de felbegeerde Wâldpykbokaal. Ruim honderd kinderen moesten verschillende opdrachten uitvoeren. De wedstrijd is onderdeel van een meerjarig project dat scholieren bewust maakt van de natuur en het landschapsbeheer in hun eigen woonomgeving. Gedeputeerde Johannes Kramer mocht aan het eind van de middag de bokaal uitreiken aan de winnaar De Stapstien uit Kollumerzwaag.

De ‘Striid om de Wâldpykbokaal’ ging tussen De Stapstien uit Kollumerzwaag, de dr. J. Botkesschool uit Damwâld, de Wynroas uit Harkema en It Partoer uit Burgum. De scholen uit de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel werden ondersteund door hun eigen wethouders Klaas Antuma, Roelof Bos, Lieuwe Bijleveld en Houkje Rijpstra. De wedstrijd bestond uit drie onderdelen: het zingen van een lied, een quiz en boomstamzagen. Uitgedost met onder andere klompen, overalls, petten en zakdoeken zongen de bovenbouwgroepen om de beurt uit volle borst het lied ‘allegear nei bûten’.

Daarna wisten ze met hulp van de wethouders bijna alle quizvragen over het landschap goed te beantwoorden. De zaagwedstrijd was het hoogtepunt van de middag. Als volleerde landschapsbeheerders zaagden ze verschillende elzenstammen doormidden. Onder luid gejuich werd uiteindelijk CBS De Stapstien door de jury tot winnaar uitgeroepen.

De Striid om de Wâldpykbokaal is onderdeel van het educatieproject ‘Noardlike Fryske Wâlden, takomst foar in unyk lânskip’. Bijna duizend basisschoolleerlingen uit Noordoost-Fryslân hebben in het najaar boeren in de Noardlike Fryske Wâlden geholpen met het snoeien en zagen van bomen en (bramen)struiken. De scholieren konden zo leren over het landschapsonderhoud en de flora en fauna in het coulisselandschap ontdekken.

Daarnaast kregen ze op school lesmateriaal. Het educatieproject is een initiatief van de samenwerkende partijen Landschapsbeheer Friesland, Natuur- en Milieucentra van de gemeenten Achtkarspelen, Kollumerland, Dantumadiel en Tytsjerksteradiel, de vereniging Noardlike Fryske Wâlden en IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button