Derbywinst en periodetitel voor Harkemase Boys (video)

DRACHTEN- De eerste prijs van het seizoen is binnen voor Harkemase Boys. De dikverdiende derbyzege op bezoek bij Drachtster Boys leverde de Harkiten de eersteperiodetitel in de Hoofdklasse C op. Dankzij verlies van de naaste concurrenten hebben de Harkiten ook een goede slag geslagen op de ranglijst. Het verschil met nummer 2 AZSV is nu drie punten.

Harkemase Boys kende weinig problemen met Drachtster Boys. Robert Stelpstra zorgde na een kwartier voor 0-1 en kort na rust besliste hij de wedstrijd met zijn tweede. Een minuut voor tijd bepaalde Joram Smits de eindstand in de (niet al te hoogstaande) derby op 0-3.

De 2.000 toeschouwers zagen dat het spel binnen een minuut al voor langere tijd stil lag. Aziz Geyik, een van de sterkhouders van Drachtster Boys, raakte geblesseerd. Na een lange blessurebehandeling moest hij van het veld. Na zes minuten begon de derby pas echt en het was vrij snel duidelijk dat het verschil op de ranglijst tussen beide clubs niet voor niets zo groot was. De eerste mogelijkheid was voor Jesse Renken, die zaterdagmiddag veel ruimte kreeg op de rechterflank. Zijn poging ging over. Niet veel later schoot Arton Musliu raak op aangeven van Rolf Dijk, maar de goal werd afgekeurd wegens vermeend buitenspel.

Toch was het na een kwartier al raak. Drachtster Boys werkte een voorzet van Arton Musliu niet goed weg. Oebele Schokker bracht opnieuw in en de bal kwam bij Robert Stelpstra. De clubtopscorer kon vrij aannemen en uithalen: 0-1. Drachtster Boys kwam nauwelijks tot kansen. Rudmer Loonstra schoot een keer hoog over en verder kwam er alleen gevaar uit vrije trappen en corners. Dat lag aan de vele overtredingen die Harkemase Boys maakte. Veel vrije trappen en corners werden goed afgeleverd door Willem de Jong, maar echt in de problemen kwam Erick Jansema nooit.

Het niveauverschil in de tweede helft was nog groter dan voor rust. Via een goal uit het boekje kwam Harkemase Boys op 0-2: Robin Huisman de Jong met de inspeelpass op Rolf Dijk, die zich goed ontdeed van Wouter Roosjen en vervolgens Oebele Schokker aanspeelde. Oepie legde de bal breed op Robert Stelpstra, die zijn tweede van de middag en achtste van het seizoen aantekende. Daarna kende Harkemase Boys de beste fase in de wedstrijd. Binnen vijf minuten waren er goede pogingen van Dijk, Musliu en Bolt, maar doelman Jelmer van der Meer voorkwam een grotere achterstand voor de gastheren.

Verdedigend kwam Harkemase Boys nooit in de problemen in de tweede helft. Het lukte geen enkele speler van de thuisclub om ook maar een moment gevaarlijk te worden na rust. Goed ingrijpen van middenvelders en verdedigers zorgde ervoor dat Erick Jansema een gemakkelijke middag had. Bij Harkemase Boys was aanvallend het beste er af, maar toch kwamen er nog een aantal prima kansen. Rolf Dijk raakte de bal in kansrijke positie verkeerd, maar daardoor kwam de bal wel bij invaller Jorco van Hezel, die vervolgens hetzelfde deed. Ook Jesse Renken kreeg nog een goede mogelijkheid, maar pas een minuut voor tijd werd de eindstand op 0-3 bepaald door Joram Smits. Na een goede actie speelde hij Oebele Schokker aan, die vervolgens Smits weer vond. Oepies derde assist van de wedstrijd en Smits beloonde zijn invalbeurt met een doelpunt.

Zo kende Harkemase Boys minder problemen met Drachtster Boys dan vorig seizoen en op de derbywinst viel dan ook niets af te dingen. De zege betekende dat de periodetitel binnen was, maar niet alleen dat: door de resultaten op de andere velden nam Harkemase Boys zelfs afstand op directe concurrenten AZSV en Excelsior31.

Scoreverloop: 16. Robert Stelpstra 0-1, 56. Robert Stelpstra 0-2, 89. Joram Smits 0-3

Opstelling Drachtster Boys: Jelmer van der Meer, Richard Hamstra, Iloba Achuna, Herman Rozema (87/Mark Huizinga), Jan Stoker, Wouter Roosjen, Aziz Geyik (6/Rudmer Loonstra), Willem de Jong, Kevin Bakels, Sicco Bouwer, Aboubacar Doumbia (70/Nezhar Hassan)

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Klaas Schotanus (79/Sander van Dijken), Henny Bouius, Raymond Bolt, Jordy van Wijk, Oebele Schokker, Rolf Dijk, Robert Stelpstra (74/Jorco van Hezel), Arton Musliu (74/Joram Smits)