Doelpuntenfestival bij Kollum-’t Fean ‘58

KOLLUM – Na een half uur spelen had niemand van de vele bezoekers gerekend op een 6-3 uitslag, want er was dat eerste half uur werkelijk geen bal aan de wedstrijd. Twee ploegen die de verdedigende stellingen prima hadden opgetrokken zodat de voorwaartsen geen schijn van kans hadden. Alleen na twee minuten kreeg Kollum een kansje, maar Hein van Marrum treuzelde te lang met schieten. Dat was het enige wapenfeit, totdat Romke Bos in de drieeëndertigste minuut vanaf links een voorzet afleverde die door Feanster Corne Visser volledig verkeerd werd behandeld, waardoor hij de bal, na vermeend hands, in eigen doel lepelde. ’t Fean  bleek wakker geschud en kreeg via Imani Mchimbwa en dot van een kans, maar schoot naast. De Feansters wilden te snel de achterstand wegwerken en men vergat het tactisch plan waardoor de Kollumers ineens prachtige kansen kregen om de voorsprong uit te bouwen. Hein van Marrum was de eerste die profiteerde toen hij alleen door het centrum opstoomde en eerst nog keeper Van der Meer op zijn weg vond, maar in de rebound scoorde hij beheerst de 2-0. Vlak voor rust was het alweer raak toen Joop Pijnacker en Denny Nicolai vanaf links een prachtige combinatie opzetten, waarbij eerstgenoemde werd getackeld, maar Nicolai alleen op keeper Van der Meer opstoomde en prachtig scoorde. Een knap staaltje van de scheidsrechter die hier perfect de voordeelregel toepaste. Ook Mchimbwa kreeg nog een dot van een kans om de stand voor de Feansters iets dragelijker te maken, maar in plaats van de bal te laten lopen, de Kollumer keeper was al geslagen, toucheerde hij de bal waardoor het leer hoog over vloog.

Na rust volgde de Joop Pijnacker-show, want binnen vijf minuten hij zijn eerste doelpunt te pakken na een prima voorzet van Romke Bos die de Feanster verdediging er volledig uitliep. Ook het ‘t Fean deed iets terug en scoorde via Jens Hamstra de 4-1. Lang plezier hadden ze er niet van, want vanaf de aftrap was het weer Romke Bos die veel sneller was dan zijn opponenten, weer vanaf links, en ook nu Joop Pijnacker in de gelegenheid stelde om de trekker over te halen. Trainer Russchen van ’t Fean greep in en paste binnen korte tijd drie wissel toe. Dit bleek te werken, want Kollum beperkte zich alleen maar tot verdedigen en kwam er niet meer uit. Het leidde een kwartier voor tijd tot de 5-2 na een kopbal van Arjan van Duinen die keeper Vonk te machtig was. Ook trainer Kuipers van Kollum paste enige wissels toe waardoor de verhoudingen weer werden gestabiliseerd. Drie minuten voor tijd besloot Joop Pijnacker zijn show toen hij alleen in het vijandelijke zestienmeter gebied vier verdedigers van ’t Fean te kijk zette en beheerst zijn hattrick volmaakte. Het laatste woord was tenslotte voor de Feansters, die na nog een keer de lat te hebben geraakt nu via Mchimbwa het doel vonden en de eindstand op 6-3 bracht. Kort hierna floot de uitstekend leidende scheidsrechter Beekman uit Bant voor de laatste maal  in een wedstrijd die het eerste half uur waardeloos was, maar daarna alles bood wat voetbal zo mooi maakt voor het massaal opgekomen publiek.

Verslag: Jan Hoving
Foto’s: RoelBergsma fotografie