HoofdnieuwsRegionaal

Drachtster ziekenhuis biedt ‘natuurlijke sectio’

DRACHTEN – In Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is het sinds kort mogelijk om een zogenaamde ‘natuurlijke sectio’ te ondergaan. Dit houdt in dat tijdens een keizersnede de moeder het kind geboren kan zien worden en het kindje daarna bij moeder kan blijven. Dit vroege contact met het pasgeboren kind verbetert de ontwikkeling van de band tussen moeder en kind. 

Ciska Linders, hoofd van de afdeling gynaecologie/verloskunde, is blij dat de natuurlijke sectio nu aangeboden wordt in Nij Smellinghe. “Voor een moeder is een keizersnede vaak al vervelend, je hoopt toch op een natuurlijke bevalling. Bij de natuurlijke sectio kan de moeder het kind geboren zien worden tijdens de keizersnede.” Na de keizersnede wordt het kind zo snel mogelijk bij de moeder gelegd. “Voorheen was het zo dat de kersverse vader met het kind uit de operatiekamer ging, terwijl bij de moeder de operatie verder werd afgerond. Nu leggen we het kind zo snel mogelijk bij moeder neer, terwijl de operatiewond wordt gehecht en de operatie verder wordt afgerond.”

De natuurlijke sectio past helemaal bij de patiëntgerichte zorg voor moeder en kind. Gynaecoloog Jannine Wilpshaar ziet het dan ook in een groter verband. “We hebben al langer de thuismonitoring, zodat zwangeren langer thuis kunnen blijven als er regelmatig controle van moeder en kind nodig is. Na de bevalling zorgen we voor gezinsgerichte zorg. We proberen hierbij moeder en kind zo min mogelijk te scheiden. In onze gezinskamers en couveusesuites worden vaders ook betrokken bij de zorg en kunnen ze hun partner ondersteunen.

Daarnaast is onze lactatiekundige, de borstvoedingsdeskundige, erg actief. Het eerste contact van moeder en kind, huid-op-huid, is daarbij erg belangrijk. De natuurlijke sectio past hier helemaal bij, we proberen alles rondom de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken.”

Deze week is het WereldBorstvoedingsWeek (www.borstvoeding.nl). Ziekenhuis Nij Smellinghe streeft er naar borstvoedende moeders zo goed mogelijk te ondersteunen. “Al tijdens de zwangerschap kunnen ouders op een voorlichtingsavond kennis maken met de basisprincipes van het geven van borstvoeding. Direct na de bevalling zorgen we dat de moeder en haar kind zo snel mogelijk huid op huid contact kunnen maken. Bij de moeder komt hierdoor een hormoon vrij dat zorgt voor een betere melkproductie en voor de hechting van moeder en kind,” vertelt lactatiekundige Saskia Barentsen. Tot zes weken na de bevalling kunnen ouders beroep doen op de kennis van de lactatiekundige. “Ze kunnen mailen, bellen en eventueel langskomen voor een voedingsobservatie. We zijn heel toegankelijk en dat vinden ouders fijn.”

De kraamafdeling van Ziekenhuis Nij Smellinghe laat de Wereld Borstvoeding Week 2013 niet ongemerkt voorbij gaan. “Om aandacht te geven aan borstvoeding gaan we de afdeling passend bij het thema versieren, begin dit jaar hebben we het borstvoedingscertificaat opnieuw behaald, wat betekent dat de aandacht voor borstvoeding in Nij Smellinghe goed geregeld is.”

Linders benadrukt dat Nij Smellinghe zich wil onderscheiden in de complete zorg voor moeder en kind, niet alleen voor de patiënten uit Drachten en omgeving. “Wij krijgen ook veel zwangeren uit Dokkum, sinds we gefuseerd zijn met De Sionsberg. Voor deze mensen is het al heel vervelend dat ze verder weg moeten bevallen, wij hebben ons tot doel gesteld om het ook voor hen zo goed mogelijk te doen.”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button