Sport

Drontenaren nemen winst mee terug naar huis

BUITENPOST – “Buitenpost vecht zaterdag voor de laatste kans”, aldus het programmaboekje. En inderdaad, bij verlies zou de zo welkome derde periodetitel wel eens uit het zicht kunnen zijn verdwenen. Volgens mij vooraf een prima voorbeschouwing, de Buitenposter aanhang zou dus een tot op het bot gemotiveerd Blauwke-team mogen aanschouwen. De selectie van trainer René van der Weij was vandaag verre van compleet. Keeper Robert van der Laan ontbrak, Aaron Boekhout (rugblessure), Ruben Boekhout (stage) en daarnaast moest libero Danny Boersma afhaken, die ging zaterdagochtend door zijn rug. Tóch werd dit door Van der Weij niet als een excuus gezien. Zijn selectie is breder dan de jaren ervoor en het onderlinge krachtsverschil is kleiner geworden. Reservekeeper Ricky Miedema kreeg het vertrouwen en daarnaast mocht routinier Jan Oppedijk en ook Pieter Henstra in de basis starten. Op de bank zaten Joop Pijnacker, Sip Jaap Bos, Joran Olijve en reservekeeper Marvin Heidstra. Bij ASV Dronten ontbrak Jeroen van der Meer door een enkelblessure en was ook Laurens Brouwer afwezig. De wedstrijd stond onder leiding van arbiter J. de Jong uit Groningen.

Snelle voorsprong voor Dronten

Door de renovatie van het hoofdveld werd er uitgeweken naar het kunstgrasveld. Vooraf dus eigenlijk geen problemen, want volgens de kenners aan de kant van de gasten, stonden de meest voetballende elftallen in de eerste klasse E tegenover elkaar. De weersomstandigheden werkten vanmiddag echter niet mee. Vanuit het noorden stond er een koude en harde wind over het veld, die het technisch verzorgd voetbal niet ten goede kwam. Toch werd vanaf het eerste fluitsignaal de aanval gezocht en na enkele minuten kwam spits Dorjan Berisha maar net te kort om een afstandsschot van verdediger Marco van Leijen binnen te schieten. Ook ASV Dronten probeerde het van afstand, maar keeper Ricky Miedema was alert bij een knal van Koen Klaasse Bos. In de vierde minuut moest Miedema echter capituleren, toen ASV Dronten middels Rik Breemhaar geheel vrijstaand kon inkoppen, 0-1. ASV Dronten was eigenlijk de gehele eerste helft de bovenliggende partij, voetbalde ook iets gemakkelijker dan de thuisploeg.

Thuisploeg voor rust erg matig

De gasten kregen een vroege voorsprong, maar ook een domper te verwerken. Na een duel met Buitenpost-spits Dorjan Berisha, bleef Vincent ter Burg kermend van de pijn liggen. Hij kon na een klein kwartier dan ook niet verder en moest naar de zijlijn worden gesjouwd. Zijn vervanger was Boyd Besselink. Ondanks het matige spel aan Buitenpost-zijde, was het voor trainer Van der Weij misschien nog wel het meest frustrerend, dat het zelf ook nog de meeste mogelijkheden kreeg. Zo kopte Simon Schreiber over uit een corner van Van Leijen en werd een prima afstandsschot van Pieter Henstra uitstekend gered door ASV Dronten-keeper Maikel Kampjes. Aan de andere kant was keeper Miedema paraat na een slippertje van Halbe Mossel. Bij ASV Dronten had keeper Kampjes de mazzel dat een vrije trap van Van Leijen op de paal terecht kwam, en ook daarna via zijn rug geen doel trof. De grootste mogelijkheid kreeg aanvoerder Berisha toen hij alleen voor keeper Kampjes opdook. Hij wilde de bal ‘subtiel liften’, maar zijn lob mislukte finaal. Keeper Kampjes kon simpel redding brengen. Zo was de tussenstand na de eerste vijfenveertig minuten 0-1, in het voordeel van de gasten.

Buitenpost verhoogt druk

Na de rust, waarin aan beide zijden niet werd gewisseld, kwam Buitenpost wat scherper uit de kleedbox. Zo was er direct al een kopbal van Rob Dijkstra, die maar net over vloog, na een corner van Van Leijen. Een voorzet van Henstra werd door Berisha uitstekend gecontroleerd, maar ook zijn vizier stond te hoog afgesteld. Hierna ging ook Leon Snijders van de gasten met een blessure van het veld. A-junior Lucky Samson Olweny was zijn vervanger en deed dit uiterst verdienstelijk. Met een paar mooie acties liet hij zien goed te kunnen voetballen. Enkele minuten later moest er ook noodgedwongen worden gewisseld aan Buitenpost-zijde, toen Berisha uitviel met een enkelblessure. Joop Pijnacker was zijn vervanger. Even leek de wedstrijd ‘dood te bloeden’, maar nadat Van der Weij opnieuw had gewisseld werden de mouwen nog wat verder opgestroopt. Martijn van Roeden mocht naar de kant en Joran Olijve was zijn vervanger. Nog maar net in het veld, mocht Olijve een vrije trap nemen, toen Schreiber door de 18-jarige Niek Telgen naar de grond werd gehaald. Olijve knalde echter huizenhoog over. Diezelfde Olijve stuitte even later op keeper Kampjes, die niet aan de kant ging. Hij zag daarbij maatje Pijnacker over het hoofd, die geheel vrij stond. Zo zat het Buitenpost dus ook niet mee. Aan de andere kant had trouwens ook Jodi de Boer zijn vizier niet goed afgesteld. Zijn poging vloog hoog over het doel van Miedema. Buitenpost kreeg echter loon naar werken. Na wederom een prima voorzet van Pieter Henstra, volleerde Pijnacker in één keer binnen, 1-1. Gezien de aanvalsdrift in de tweede helft, was dit ook zeker verdiend.

Buitenpost krijgt deksel op de neus

De Blauwkes vonden dit echter nog niet genoeg en zetten nogmaals aan. Eerst werd Henstra gewisseld voor Sip Jaap Bos, om zo voor nog meer aanvalskracht te zorgen. Buitenpost gaf hierdoor wat meer ruimte weg, maar de aanvallende instelling van Van der Weij en zijn mannen om ook vandaag weer te willen winnen, maakt veel goed. Achterin – ook vandaag weer – wordt er altijd minder weggegeven, dan dat er voorin wordt gecreëerd. Dus daar hoeft Buitenpost zich geen zorgen over te maken. Dat ASV Dronten ruim vijf minuten voor tijd, er alsnog met de winst van doorging, had hier trouwens niks mee te maken. Routinier Dennis van Vuuren probeerde het maar eens van afstand en zijn – dat moet gezegd – fantastische uithaal, verdween als een kogel achter Buitenpost-keeper Miedema in de kruising, 1-2. Deze kater kwam Buitenpost dan ook niet meer te boven. ASV Dronten kopte middels De Boer nog net over en gaf Van Vuuren op de valreep nog een publiekswissel. Tommy Snijders heette zijn vervanger. Hierna vond arbiter De Jong, die overigens prima floot, het genoeg geweest en blies voor het einde, eindstand 1-2.

 

‘Hadden moeten winnen’

“De eerste helft was ronduit matig. Klaar! We leken uitgeblust, een elftal dat snakt naar het einde. We hebben een geweldig team, maar dat komt natuurlijk niet aanwaaien! Misschien denken sommigen daar nog wel eens wat te gemakkelijk over. Wat ons dit jaar nekt, is het scorend vermogen”, aldus trainer Van der Weij. “Ook vandaag weer hadden we aan de hand van de hoeveelheid kansen gewoon moeten winnen.”

Komende zaterdag, 30 april, staat de uitwedstrijd in en tegen Balk op het programma, aanvang 14.30 uur op sportpark De Wilgen (Westein 45, 8561 CA) in Balk. Dit team, onder leiding van oud-trainer Dick Sangers, zal de punten ongetwijfeld thuis willen houden. Opnieuw een mooie uitdaging tegen een ploeg die sinds deze zaterdag weer op een tweede stek bivakkeert.

 

Opstelling Buitenpost: Miedema, De Vries, Henstra (78/Bos), Van Leijen, Oppedijk, Mossel, Schreiber, Berisha (54/Pijnacker), Van Roeden (67/Olijve), Terpstra, Dijkstra.

Opstelling ASV Dronten: Kampjes, Breemhaar, Van Vuuren (90/T. Snijders, Klaasse Bos, Ter Burg (14/Besselink), Telgen, De Boer, Koster, van Maanen, L. Snijders (50/Olweny), Harpe.

Scoreverloop: 4. Breemhaar (0-1), 75. Pijnacker (1-1), 84. Van Vuuren (1-2).

foto’s Hans Zwamborn! (www.kiepie.nl)

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button