Buiten regio

Dubbele controle opiaten in ziekenhuis Nij Smellinghe met MedEye

DRACHTEN – Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft ziekenhuis Nij Smellinghe heeft ervoor gekozen om ook de orale opiaten (medicijnen die sterk verdovende en pijnstillende werking hebben) bij patiënten dubbel te controleren met het medicatieveiligheidssysteem van MedEye. Met deze dubbele controle is het ziekenhuis zeker dat de juiste patiënt de juiste medicatie krijgt. Hierdoor is ook het toedienen van deze medicijnen in ziekenhuis Nij Smellinghe nog veiliger.

Veiliger en efficiënter

Ziekenhuis Nij Smellinghe gebruikt het veiligheidssysteem van MedEye sinds 2017 voor de standaard controle en voor de dubbele controle van High Risk Medicatie (onder andere infusen en spuiten). Vanaf nu controleert het ziekenhuis ook orale opiaten.

Door middel van beeldherkenningstechnologie worden de opiaten geverifieerd. Een kleine scanner vergelijkt de unieke eigenschappen van de tabletten, o.a. vorm, kleur, merktekens, breuklijnen, diameter en dikte met de gegevens in een database van geneesmiddelen. Daarnaast is het systeem aangesloten op het ziekenhuisinformatiesysteem om te verifiëren dat de toediening overeenkomt met de opdracht van de arts. Het resultaat is dat het toedienen van medicatie veiliger en efficiënter wordt. Tevens wordt er voldaan aan de dubbele controle. Deze controle vindt ook al plaats bij het toedienen High Risk Medicatie bij patiënten.

In ziekenhuis Nij Smellinghe wordt medicatie zoveel mogelijk kant en klaar aangeleverd door de apotheek. Ziekenhuisapotheker Dick Bloemhof legt uit: “Het systeem helpt de verpleegkundige bij het veilig delen van medicatie. Door de inzet van deze nieuwe technologie wordt gegarandeerd dat de juiste patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Hoewel een dubbele controle niet verplicht is voor opiaten, geeft deze werkwijze meer veiligheid voor de patiënt”.

Ondersteuning voor verpleegkundigen
Linda de Boer, verpleegkundige op de afdeling Chirurgie/ Urologie, werkt al langer met het MedEye systeem en is blij met de nieuwe toevoeging: “MedEye ondersteunde mij en mijn collega’s al in het nog veiliger werken met het toedienen van medicijnen. Ook voor de orale opiaten hoef ik nu voor de dubbele controle niet meer te wachten op een andere collega, maar ondersteunt MedEye mij hierbij. Ik kan hierdoor sneller en veiliger werken.”

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button