HoofdnieuwsRegionaal

Dure wensen hebben een prijs

KOLLUM – Wij zijn vast niet de enige mensen die af en toe een dure wens hebben. Wat doen we dan? We gaan zitten, bekijken in- en uitgaven, rekenen door. Kijken of we hier en daar wat kunnen schrappen en hakken dan de knoop door. Zo is er wel eens een dure vliegreis vervangen door een vakantie op een Waddeneiland.

Ook van een gemeente verwachten we een dergelijke houding. Hoe mooi de plannen  ook, het moet altijd afgewogen worden tegen andere verplichtingen. Zo ook het veelbelovende plan voor de nieuwbouw van twee basisscholen, twee scholen voor voortgezet onderwijs, het  cultureel centrum de Colle en de bibliotheek.  In februari van dit jaar trakteerde de wethouder Onderwijs de gemeenteraad van Kollumerland op dit nieuwbouwplan dat slechts € 170.000 per jaar aan huur zou kosten.

De werkelijkheid na de verkiezingstijd is echter anders. De huurlast blijkt op zijn minst € 325.000 per jaar; bijna een verdubbeling. En daar komt nog 2 procent per jaar bij aan indexatie.  Die hogere lasten moeten door de burgers van Kollumerland worden opgehoest. Want de portemonnee van de gemeente is leeg.  Er moet dus worden bezuinigd op andere zaken. Op sportvelden, op cultuur, op wegen en noem maar op. En als dat niet toereikend is moet de onroerend goed belasting omhoog.

De ChristenUnie en het CDA willen graag van tevoren weten welke gevolgen de nieuwbouwplannen hebben. Volgens de coalitiepartijen FNP, PvdA en VVD zouden de nieuwe scholen zelfs bevolkingskrimp kunnen keren. Het is maar zeer de vraag of dat zo is. Als door grote financiële verplichtingen wegen slecht zijn, sportvelden drassig en slecht onderhouden en de lastendruk hoog dan zullen nieuwe inwoners al snel uitwijken naar andere dorpen in de regio waar het beter toeven is.

Kinderen hebben recht op goed onderwijs in veilige, goed bereikbare  en gezonde scholen. Allereerst in het basisonderwijs.  Daar willen de CU en het CDA in investeren. Maar plannen voor nieuwbouw moeten passen binnen de mogelijkheden van de gemeente. En dat doen deze plannen niet!

En ook  over nieuwbouw van scholen in het voortgezet onderwijs willen we praten. Maar wel samen met onze buurgemeenten in de regio.

Margreet van der Molen (CU)
Willem van der Veen (CDA)

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button