Sport

Eerste 8KRûnom jeugdcompetitie groot succes

HURDEGARIJP = Het aantal tennissende jeugdleden staat al jaren onder druk. Dit leidt er onder andere toe dat kleinere tennisverenigingen geen jeugdcompetitie kunnen faciliteren, omdat er simpelweg te weinig jeugdleden zijn om een team van van minimaal vier spelers met gelijke leeftijd (jongen, meisje of gemengd) te vormen. Voor Janske Poos (Jeugdcommissie T.C. de Delte uit Drogeham) was dit een doorn in het oog en met haar tomeloze enthousiasme kwam ze met het initiatief om tezamen met omringende tennisverenigingen uit de gemeente Achtkarspelen een lokale tenniscompetitie voor jeugdtennissers te starten. Na de eerste toezeggingen volgden uitnodigingen naar andere kleinere verenigingen buiten de gemeente Achtkarspelen en zo ontstond de 8KRûnom (de afkorting voor Achtkarspelen rûnom) competitie.

Vertegenwoordigers van acht tennisverenigingen kwamen een aantal keer bijeen om het format voor deze competitie uit te werken. De deelnemende tennisverenigingen zijn Tennisvereniging Buitenpost, T.C. de Delte uit Drogeham, Tennisvereniging de Noord uit Grootegast, Tennisvereniging Galefjild uit Hardegarijp, K.T.C. uit Kollum, Tilster Tennisclub uit Kootstertille, T.S.O. Surhuisterveen en Tennisclub Zwaagwesteinde. Vanaf de eerste week van mei tot aan de eerste week van juli werden er in de leeftijdskleuren Oranje (tennissers met de leeftijd 8 t/m 11 jaar) en Groen (tennissers met de leeftijd 12 t/m 14 jaar) maar liefst 15 en respectievelijk 28 onderlinge wedstrijden gespeeld.

De opzet is eenvoudig elke vereniging vaardigt één of meerdere teams af bestaande uit twee kinderen (jongens, meisjes of gemengd) en spelen een halve competitie tegen alle andere teams. Op de wedstrijddag worden er in de kleur Oranje vier singles gespeeld en één dubbel. De wedstrijden zijn relatief kort, omdat er vijf games worden gespeeld. Uitslagen kunnen dus 5-0, 4-1 en 3-2 zijn. Kinderen in de oudere leeftijdscategorie Groen spelen twee singles en één dubbel, waarin er wordt gespeeld om twee gewonnen sets, waarbij een set tot de vier games gaat. Een vernieuwend concept dat aanslaat bij de kinderen. Met veel enthousiasme, maar ook met spanning (voor veel kinderen zijn het de eerste wedstrijden) worden de vele wedstrijden op de acht verschillende tennisparken gespeeld. Een mooi voorbeeld van samenwerking, saamhorigheid, plezier en passie voor de tennissport. Na afloop van drie maanden jeugdtennis kwamen op vrijdag 7 juli bijna alle 31 kinderen van de acht verenigingen bijeen voor een gezamenlijke afsluiting. T.V. Galefjild uit Hardegarijp fungeerde als gastheer voor deze leuke tenniscompetitie.

Tijdens de afsluiting werden er diverse spelletjes en wedstrijden gespeeld alvorens er een tennisclinic werd gegeven onder leiding van voormalig Fries tenniskampioen Joost Willekes. Na deze fantastische afsluiting, werden de uiteindelijke winnaars per kleur gehuldigd. In Oranje ging de eer naar de jongens Merijn Boersma en Wieger Rekker van de Kollumer Tennisclub en in Groen zegevierde het mixkoppel Iris Hellinga en Andries Poortman van de Tilster Tennisclub uit Kootsterille. Alle deelnemers ontvingen vervolgens een vaantje. Dit alles is vastgelegd op een schitterende foto waar het plezier van afstraalt. Janske Poos en haar commissieleden gaan maandag evalueren, maar de uitkomst staat al vast. Deze eerste 8KRûnom competitie is een opmaat voor meer, veel meer.

Vandaar dat de KNLTB Friesland een afgevaardigde stuurt om de vergadering van as. maandag bij te wonen, zodat dit format wellicht de komende jaren als voorbeeld kan dienen voor andere kleine tennisverenigingen in de buurt of in de rest van Nederland.

eigen foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button