HoofdnieuwsRegionaal

Eerste bramen voor Lutz Jacobi

KOLLUM – Met het in ontvangst nemen van de “eerste bramen”, gaf PvdA Tweede Kamer lid Lutz Jacobi vrijdagmiddag in Kollum de officiële start van het bramenplukseizoen. De eerste rijpe wilde bramen worden ieder jaar uitgereikt door de organisatie van het Wâldpyk bramenfestijn Brommels! aan iemand die iets bijzonders heeft betekend voor de streekcultuur of het landschap de Noardlike Fryske Wâlden. De Commissie Brommels!: ” Lutz Jacobi krijt de earste toarnbeien dit jier omdat se har as as politikus altiten fûleindich ynsetten hat foar de posysje fan Streekprodukten en foar it Lânskip. Mei nammen foar it Lânskip fan De Noardlike Wâlden. En der is mear dat “ús Lutz” mei Brommels! ferbynt…” Afgelopen herfst viel Jacobi namelijk ook al een bijzondere “bramen eer” ten deel. Toen werd een nieuw ontdekte bramensoort naar haar vernoemd: Rubus Jacobii Meijer, een braam met scherpe rode stekels.

Tijdens de feestelijke start van het bramenseizoen was er ook een bijzonder moment van aandacht voor Marjan Vroom. Zij is de initiatiefneemster van het jaarlijkse bramenfestijn dat zaterdag 27 en zondag 28 augustus alweer voor de 5e keer wordt gehouden. Vroom werd door Jacobi geroemd om haar tomeloze inzet en doorzettingsvermogen om het inmiddels grootste landschapsevenement van Fryslân op de kaart te zetten. Om gezondheidsredenen moest Vroom dit jaar stoppen als voorzitter van de Commissie Brommels! en haar werkzaamheden voor het festijn op een laag pitje zetten. De organisatie en de vele vrijwilligers hebben hard gewerkt haar gedachtegoed verder gestalte te geven. En dat is ruimschoots gelukt!

Vele boeren stellen hun landerijen open en vele vrijwilligers en organisaties hebben een gevarieerd activiteitenprogramma opgesteld. Ook de bramenoogst is dit jaar rijk. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een echt bramenfeest, volgend weekend. Brommels! sluit het tweedaagse festijn zondagavond 28 augustus af met een groot feest in de tuin van De Muzykpleats in Buitenpost. Tet Rozendal en Marcel Smit & de Hiele Hannel geven een uniek optreden voor het publiek dat ondertussen kan genieten van een grote picknick met barbecue. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website brommelsfestijn.nl, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Op de geheel vernieuwde website is ook het actuele activiteitenprogramma te vinden.

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button