HoofdnieuwsRegionaal

Eerste Digi-Taalhuis Noordoost Fryslân in Kollum

KOLLUM – Wethouder Paul Maasbommel van Kollumerland c.a. heeft maandagmiddag het Digi-Taalhuis in de bibliotheek in Kollum geopend. Het Digi-Taalhuis in Kollum is het eerste in Noordoost Fryslân.

Digi-Taalhuis

Digi-Taalhuis Kollum helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Wie niet goed kan lezen of schrijven, moeite heeft met rekenen of niet met de computer kan werken, kan veel problemen ondervinden in het dagelijks leven. Lezen is belangrijk, vaak zelfs noodzakelijk, bijvoorbeeld op het werk of om instructies of bijsluiters te lezen.

In Fryslân zijn in verhouding veel laaggeletterden (12 % van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar). In het Digi-Taalhuis vinden zij begeleiding op maat.

Een professionele taalcoördinator verzorgt de intake en begeleidt de taalvrijwilligers. De taalvrijwilligers begeleiden de laaggeletterden één op één of in een groep.

Het Digi-Taalhuis is een laagdrempelige sociale ontmoetings- en werkplek met computerprogramma’s, cursussen voor zelfstudie en boeken in eenvoudig Nederlands.

Mensen met een achterstand op het gebied van lezen en schrijven, taal-, reken- en digitale vaardigheden kunnen hun vaardigheden hier beter onder de knie krijgen.

Samenwerkingsverband

Het Digi-Taalhuis is een initiatief van Gemeente Kollumerland c.a., ROC Friesland College, Stichting Lezen en Schrijven, Timpaan Welzijn en Bibliotheken Noord Fryslân.

Via gebiedsteams, sociale dienst, onderwijs enz. worden mensen doorverwezen naar het Digi-Taalhuis. In het Digi-Taalhuis worden zij begeleid door zogenaamde taalmaatjes; vrijwilligers die, na een opleiding op maat te hebben gevolgd, de deelnemers kunnen helpen en ondersteunen.

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button