RegionaalSport

Eerste winst voor VV Buitenpost in de hoofdklasse

VRIEZENVEEN – De eerste overwinning voor VV Buitenpost in de hoofdklasse is een feit. In Vriezenveen waren de Blauwkes zaterdag te sterk voor medepromovendus en directe concurrent DETO Twenterand. Het werd 2-3 door twee doelpunten van Rudmer Loonstra en één van Joran Olijve. De ontlading was groot bij de Buitenposters, die al enkele wedstrijden snakten naar een driepunter. Met de winst stijgt Buitenpost naar nummer 12 van de ranglijst en houdt het vier ploegen onder zich.

Aanvallend

Buitenpost begon aanvallend aan de uitwedstrijd. Deze spelstijl werd snel beloond. Rudmer Loonstra kon al na acht minuten een strakke voorzet van Wim de Vries eenvoudig afronden: 0-1. Na een kwartier spelen verdubbelde Joran Olijve de voorsprong. Hij profiteerde van fout uitverdedigen bij de tegenstander.

Op aangeven van Rob Dijkstra haalde hij vanaf rechts hard uit en passeerde keeper Anthony van Zaltbommel in de lange hoek. Buitenpost was duidelijk beter dan de matig spelende thuisploeg en kreeg kansen om de voorsprong verder uit te bouwen, maar die werden niet verzilverd. Iets waar trainer René van der Weij na afloop niet tevreden over was. “Zeker de eerste helft hadden we al afstand moeten nemen en meer goals kunnen maken.”

Marge op twee

De eerste grote kans na rust was weer voor Loonstra. Zijn poging mislukte. Daarna kwam DETO beter in de wedstrijd. Dit resulteerde na tien minuten in de aansluitingstreffer met het hoofd door Louis Vijfhuizen. Waar DETO op jacht ging naar de gelijkmaker, was het Buitenpost die de marge weer op twee bracht.

Een hoekschop van de Blauwkes kwam in de kluts voor de voeten van Loonstra die simpel binnentikte. De thuisploeg drong daarop nog meer aan, waardoor de met name slotfase hectisch verliep voor Buitenpost. “De laatste 10 minuten was het wel even alle hens aan dek. Dat was voor ons de eerste keer. Meestal moeten wij de laatste minuten voor resultaat gaan. Nu was het verdedigen van de voorsprong en dat hebben we goed gedaan”, aldus Van der Weij.

Penalty

Spannend werd het vooral net voor het eindsignaal. Een speler van DETO werd in het strafschopgebied gevloerd, waarna Hans Matti de toegekende penalty binnenschoot. Er volgden nog enkele chaotische minuten in blessuretijd, maar Buitenpost hield stand en kon de 2-3 over de streep trekken. Van der Weij: “Een terechte overwinning.

De keuze om iets meer op aanval te spelen is goed uitgepakt en geeft vertrouwen naar de volgende wedstrijden. Vertrouwen hadden we al, alleen met resultaat blijf je dat houden. De sfeer was uitgelaten na de wedstrijd. Mooi om te zien dat de groep naarstig op zoek was naar die overwinning.” Zaterdag speelt Buitenpost een thuiswedstrijd tegen Excelsior ’31, de nummer twee van de ranglijst.

Opstelling DETO Twenterand: Anthony van Zaltbommel, Wybe Kram, Koen Fleer, Hans Matti, Maarten Booijink, Mark Koetsier (46. Kevin Aman), Qays Shayesteh (24. Joost Exterkate), Louis Vijfhuizen, Kevin Peppels, Lesley Nahrwold, Coplan Soumaoro (76. Stan Nijhuis).

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Robin Huisman de Jong, Jelmer Vos, Wim de Vries, Danny Boersma, Rob Dijkstra, Joran Olijve (56. Berend Schootstra), Rudmer Loonstra (85. Jorrit Terpstra), Rik Weening, Rolf Dijk (72. Halbe Elsenga), Aaron Boekhout.

Gele kaart: Kevin Aman (DETO), Jelmer Vos (Buitenpost)

Scoreverloop: 8. Rudmer Loonstra (0-1), 15. Joran Olijve (0-2), 54. Louis Vijfhuizen (1-2), 63. Loonstra (1-3), 89. Hans Matti (strafschop, 2-3)