Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Ex-bouwvakker haalt natuurgidsdiploma en trekt met kinderen de natuur in

WESTERGEEST – Zaterdag 31 mei jl. heeft de in Westergeast woonachtige Bertus Volbeda zijn opleiding tot erkend natuurgids succesvol afgerond. Bertus is vrijwillige natuurgids bij De Klyster en heeft nu zijn papiertje op zak.

De 59-jarige Bertus raakte een paar jaar geleden zijn baan als bouwvakker kwijt door de crisis in de bouw. Thuiszitten en niks doen paste helemaal niet bij hem en daarom kwam de oproep van NME-Centrum De Klyster voor vrijwillige natuurgids als geroepen. Bertus solliciteerde en in het gesprek bleek al snel dat hij aan drie van de vier criteria voor een goede gids voldeed: hij is een buitenmens, enthousiast en gek op kinderen. Het 4e criterium, namelijk kennis van de natuur en natuureducatie was hem minder bekend. “Maar een mens is nooit te oud om te leren en daarom bood De Klyster hem de mogelijkheid om deze enige opleiding tot officieel erkend natuurgids te gaan volgen. Deze kans greep Bertus met beide handen aan”, aldus Marjolein Staal, coördinator van De Klyster.

De 2-jarige deeltijdopleiding volgde Bertus met veel plezier: “Ik fûn it in geweldige oplieding en haw in soad leard en bijnammen in soad ûntdutsen. Ik sjoch no mei hiele oare eagen om mij hinne en nei de natoer. Boppedat binne de cursuslieders hiel entûsjast. Ik bin bliid dat ik dizze mooglikheid krigen haw en it moaie is dat ik it fuort yn de praktyk bringe kin as ekskursjelieder by De Klyster. Der is in nije wrâld foar mei iepen gien, want it is alle dagen wer super om mei bern de natoer te beleven.”

Voor zijn afstuderen ontwikkelde Bertus een project met natuurbeleefopdrachten voor geestelijk gehandicapten en voerde dit programma uit in de praktijk bij zorgboerderij De Flint in Fochteloo. Het project was een groot succes en de komende tijd gaat Bertus met dit project naar andere zorgboerderijen om kinderen een onvergetelijke dag in de natuur te bezorgen.

In september 2016 start er weer een natuurgidsenopleiding in Leeuwarden. Mensen die net als Bertus vrijwillige natuurgids bij De Klyster willen worden en deze opleiding zouden willen volgen kunnen contact opnemen met Marjolein Staal van De Klyster [email protected] of 0511-425555.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button