HoofdnieuwsRegionaal

Expositie ‘Kollum zonder lens’ geopend in gemeentehuis Kollum

KOLLUM – Maandagmiddag opende wethouder Paul Maasbommel in het gemeentehuis in Kollum de expositie ‘Kollum zonder lens’ van Willem Entrop uit Kollum.

Tot 3 oktober 2015 zijn de foto’s van de fotograaf in het gemeentehuis te bewonderen.

Kollum zonder lens

Voor zijn project ‘Kollum zonder lens’ maakte Willem Entrop foto’s van markante gebouwen in zijn woonplaats waaronder de Maartenskerk, Westenstein, Oostenburg, het oude postkantoor (nu Oudheidkamer) en de Wallen. Hij gebruikte hiervoor een zogenaamde gaatjescamera (pinhole-camera). Bij deze oude fotografische techniek wordt voor de vorming van het beeld in de camera geen lens maar een klein rond gaatje gebruikt. Scherpstelling is niet mogelijk. De scherpte van de uiteindelijke fysieke foto is uitsluitend te beïnvloeden door optimalisatie van het ontwerp van de camera, het gebruikte monochrome lichtgevoelige materiaal en het proces van de afwerking van de foto. De verkregen anamorfe beelden hebben een zachte, vervloeiende scherpte en een weidse verstilde uitstraling.

Entrop ontwierp en fabriceerde voor dit project zelf camera´s die hem de mogelijkheid boden de beelden geheel aan zijn eigen ideeën en wensen aan te passen. De pinhole-techniek verschafte hem hierin nagenoeg volledige vrijheid.

Expositie bezichtigen

De gemeente Kollumerland c.a. heeft vele goede kunstenaars/fotografen en daar zijn we trots op. Om daar uiting aan te geven wordt het gemeentehuis beschikbaar gesteld voor exposities.

De expositie ‘Kollum zonder lens’ is te bezichtigen van 31 augustus tot en met  2 oktober 2015 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis (op werkdagen van 09.00 – 12.00 uur). Het gemeentehuis is ’s middags gesloten, maar u kunt de expositie wel bezichtigen op maandag tot en met donderdag van 13.00 – 16.00 uur. Op woensdag kan dit tot 19.30 uur.

 

Foto’s Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button