HoofdnieuwsRegionaal

Feestelijke opening watersportdorp Kollum (video)

KOLLUM – Gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Jelle Boerema hebben zaterdagmorgen de openingshandeling verricht van watersportdorp Kollum. De opening vond plaats rondom het eilandje bij Meckama State. Dit feestelijk gebeuren was onder grote belangstelling van genodigden en inwoners van Kollum.

Vanaf de officiële starthandeling op 23 september 2014 tot heden is hard gewerkt om Kollum een prominente positie te geven als watersportdorp. “Ons doel was om Kollum de Noordelijke toegangspoort tot het Lauwersmeergebied en de Waddenzee te maken. Een plaats waar toeristen en bezoekers gastvrij ontvangen kunnen worden. Hierin zijn we geslaagd! Dit werd mede mogelijk omdat ‘Kollum watersportdorp’ niet alleen een project van de gemeente Kollumerland c.a. was. Dankzij het samenwerkingsverband met de provincie Fryslân (Agenda Netwerk Noordoost), kon er groter worden uitgepakt dan wanneer de gemeente het alleen had moeten doen. Eind 2012 heeft het samenwerkingsverband van de zes Noordoost Friese gemeenten en de provincie Fryslân twee miljoen euro beschikbaar gesteld”, aldus Boerema.

De daadwerkelijke uitvoering van de plannen is gerealiseerd door aannemingsmaatschappij Daniël Pijnacker uit Kollum en de Haarsmagroep uit Tjerkwerd. Er zijn extra aanlegplaatsen, met stroomvoorzieningen, en een keervoorziening voor boten gerealiseerd. Er is nieuwe walbeschoeiing aangelegd en de Sylsterryd is uitgebaggerd. Bruggen zijn vervangen en / of verhoogd, wegen en kruisingen zijn aangepast. Het eiland bij Meckama is opgewaardeerd en heeft nu een parkachtige inrichting.

Inmiddels heeft het dorp alle voorzieningen die het aantrekkelijk maakt voor de watertoerist. Bovendien is het gunstig gelegen aan de vaarroute Burgumer Mar – Lauwersmeer – Dokkum.

Naast de opening waren rond Meckama State diverse andere activiteiten.  Er waren een rommelmarkt, kinderbraderie en gratis rondvaarten rondom Kollum. Naast muziek waren er ook verschillende eet- en drinkgelegenheden. Voor de kinderen van de basisscholen Prof. Casimir en Kon. Juliana was een kunstwerkwedstrijd georganiseerd. Deze kunstwerken werden rond Meckama State getoond.

Foto’s Fokke Jongsma en Video Jelke Jongsma 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button