Regionaal

Fietsbrug over Grutdjip bij Dongeradyk in Dokkum

DOKKUM – Er wordt in de eerste helft van volgend jaar een beweegbare fiets- en voetgangersbrug aangelegd over het Grutdjip ter hoogte van de Dongeradyk. Door de komst van De Sintrale As moet er namelijk aan de oostzijde van Dokkum extra aandacht worden besteed aan een goede verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Bovendien is het een plus voor het fietsnetwerk van Dokkum. Er is budget voor de fietsbrug, doordat de Provinsje financieel bijdraagt.

Brug klaar voor bouwvak 2017

De aanleg van een dergelijke brug kost relatief veel tijd vanwege de aanbesteding en voorbereidingen die door de aannemer moeten worden getroffen. Het is de verwachting dat de brug voor de bouwvak 2017 in gebruik kan worden genomen. De bediening van de brug gebeurt vanaf de Schreiersbrêge.

Locatie Dongeradyk blijkt beste optie

Door adviesbureau Antea is onderzoek gedaan naar de juiste plaats vanuit verkeerskundig, landschappelijk en cultuurhistorisch oogpunt. Er is een afweging gemaakt tussen een brug ter plaatse van de Stern bij de Harddraversdijk en een brug in het verlengde van de Dongeradyk. Bewoners van de Hogedijken hebben locatie de Stern aangedragen als optie. Het adviesbureau heeft beide locaties onderzocht en kwam tot de conclusie dat de locatie Dongeradyk zowel verkeerskundig, landschappelijk als cultuurhistorisch een goede optie is. Dat geldt niet voor de Stern, want de zichtbaarheid van de oude zeedijk (de Harddraversdijk) en het open landschap moeten daar intact blijven.

Omleidingsroute

Het is op dit moment voor fietsers en voetgangers niet mogelijk om veilig via de Schreiersbrêge vanuit de wijk Fûgellân naar het bedrijventerrein Hogedijken te gaan. De verkeersdruk op de Schreiersbrêge is nu namelijk te hoog voor fietsers en voetgangers. Het is bovendien in deze periode lang donker en dat is niet bevorderlijk voor de veiligheid. Er geldt daarom een omleidingsroute via de binnenstad.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button