HoofdnieuwsRegionaal

Fietsen met licht is relaxed

DAMWÂLD – Jij ziet meer en anderen zien jou beter. Zo kom je veilig thuis. Dat loont, want een bekeuring kost veel meer dan een paar lampjes. Op Chr. Mavo De Saad in Damwâld was er maandag zichtbaarheidscontrole voor de leerlingen van klas 1. Ruim honderd fietsen zijn gecontroleerd op zichtbaarheid. De heer en mevrouw Idskema (al meer dan vijftien jaar vrijwilliger) controleerden de fietsen op gebreken in samenwerking met  twee stagiaires van de politie. Rijwielhersteller  Tjisse Riemersma verrichtte  kleine reparaties. Van de gemeente Dantumadiel waren wethouderRoelof BosenBrenni Altena, ambtenaar voor verkeerszaken aanwezig.

Wat zijn de regels?

  • voor een witte lamp, achter rood
  • een rode achterreflector
  • pedalen met gele reflectoren
  • wit of geel reflecterende banden of wielen

Veilig Verkeer Nederland leverde de materialen  voor deze Friese Fiets APK. Elke fiets die in orde was, kreeg een sticker Fiets Oké.

Daarna gingen de leerlingen naar de vrachtauto van Chauffeursvereniging Fryslân. Van de Bruning en de heer Krotje kregen zij voorlichting over o.a. de dode hoek. Zelf achter het stuur zitten en dan de oranje pylonen niet kunnen zien (die rondom de vrachtauto staan) is een bijzondere ervaring. Zelf ervaren is de beste leermethode. Een geslaagde actie van VVN, Gemeente Dantumadiel en De Saad in het teken van permanente verkeerseducatie.

 

 

Eigen foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button