Friese Boys geeft voorsprong weg

OUDE BILTZIJL – Friese Boys speelde zaterdag tegen Ouwe Syl een goede eerste helft en nam een verdiende 0-2 voorsprong. De thuisclub kwam na de thee sterk terug en na negentig minuten stond een 2-2 eindstand op het scorebord.

Het eerste wapenfeit kwam van Ouwe Syl, maar de vrije trap van Jan Rodenhuis vloog over het doel van Gerwin van der Meulen die de geblesseerde keepers Auke Hoekstra en Auke Veenstra verving. Daarna nam Friese boys het heft stevig in handen. Wietse van der Land bereikte na acht minuten de opgerukte rechtsachter Robert Kuipers, die een vrij veld voor zich had en de 0-1 liet aantekenen. Na bijna een kwartier werd Arjan Bosma neergelegd en scheidsrechter Van der Spoel uit Jubbega kende een strafschop toe aan Friese Boys. Jelle de Graaf zag zijn elfmetertrap volkomen mislukken en de bal ging ruim naast. De geblesseerde Willem Jan Hiemstra werd vervangen door Ludo Bosma, die met zijn eerste actie succes had door een voorzet van Eelke Venema in te koppen, 0-2. Robert Kuipers was dicht bij 0-3, maar zag keeper Remco Keizer redding brengen. Vlak voor de pauze was Ouwe Syl dicht bij een tegentreffer toen Gerbrand Smits via de vingertoppen van Van der Meulen de lat raakte.

De tweede helft gaf een ander beeld te zien. Ouwe Syl zette Friese Boys stevig onder druk en na een voorzet van Hendrik Jan van der Meij kopte Peter Wassenaar bij de eerste paal raak, 1-2. Direct daarop was het weer raak door Jan Koelmans, maar deze treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Nadat Eelke Venema overschoot werd het gelijk toen Hendrik Jan van der Meij na een scrimmage scoorde, 2-2. Beide partijen gingen voor de volle winst in de spannende slotfase. Hendrik Jan van der Meij zag zijn schot gestopt door Van der Meulen, terwijl Jelle de Graaf en Wietse van der Land doelman Keizer redding zagen brengen op hun schoten. Bijna in het laatste fluitsignaal kreeg Peter Wassenaar nog een kans, maar de inzet was te zacht om Van der Meulen te verschalken.

“Friese Boys was in de eerste helft sterker en wij in de tweede helft”, vond trainer Johan Helfferich van Ouwe Syl. “In de tweede helft hebben we het omgezet en toonden we meer strijd en passie. Bovendien scoorden we snel de aansluitingstreffer. We hadden eigenlijk ook de derde goal moeten maken, maar al met al ben ik blij met een punt”.

Trainer Henk de Boer van Friese Boys: “In de eerste helft speelden we goed. Als we de strafschop hadden benut was het al vroeg 0-2 geweest en dan krijgen ze toch een dreun. Dan kan het misschien 0-3 of 0-4 worden. In de pauze heb ik gezegd dat we het eerste kwartier na rust moesten doorkomen, maar het was al snel gelijk”.