Friese-Boys kan koploper niet bijbenen

KOLLUMERZWAAG – Koploper VIOD Driesum zette de zegetocht in de vierde klasse B voort door de wedstrijd tegen Friese Boys met 1-6 te winnen. Het betekende de tiende zege op rij voor de Driesumers.

Bij Friese Boys moest doelman Auke Veenstra tijdens de warming-up geblesseerd afhaken. Wieger Klaver was zijn vervanger. Het eerste gevaar kwam na twaalf minuten. Na een hoekschop kopte VIOD-verdediger Albert Boersma via de lat over. Drie minuten later was het wel raak. Friese Boys-verdediger Eelke Venema maakte hands en Jelmer Visser benutte de toegekende strafschop, 0-1. Pieter Ele Kuitert zag zijn schot vervolgens door doelman Klaver gestopt en even later schoot de spits voorlangs. Namens Friese Boys knalde Ludo Bosma hard over. Na een half uur werd een voorzet van Jelmer Visser ingekopt door Kuitert, 0-2. Niet veel later tekende Jelmer Visser voor 0-3. Pogingen van Marten Starkenburg en Jelle de Graaf namens de thuisclub hadden geen succes. Twee minuten voor de thee zette Kuitert de 0-4 op het scorebord na een voorzet van Bauke Visser. Doelman Rutger Atema van VIOD voorkwam met een goede redding een tegengoal van Marten Starkenburg.

De tegengoal kwam er direct na de thee toch. Na een overtreding op Starkenburg mocht Jelle de Graaf een strafschop nemen en dat betekende 1-4. Bauke Visser schoot op de vuisten van Klaver en een kopbal van Jelmer Visser werd door de Friese Boys-goalie schitterend uit de hoek getikt. Jelle de Graaf mikte van afstand in de handen van Atema. Pieter-Ele Kuitert scoorde even later zijn derde treffer van de middag, 1-5 en Jelmer Visser deed dat enkele minuten daarop eveneens, 1-6.

“Ik ben tevreden”, aldus trainer Theo Alink van VIOD. “30 punten uit 10 wedstrijden, het kan niet mooier. We willen dit seizoen kampioen worden, maar ik ben hier ook al heel blij mee. Alle spelers pakken het goed op, ze moet knokken voor hun basisplaats. Er zijn bijna geen zwakke schakels in het team en we hebben een sterke voorhoede. We hebben onze doelstelling, een periodetitel, al gehaald maar heel Driesum wil kampioen worden. Ik denk dat we te sterk zijn voor deze klasse. GSVV is voorlopig onze enige concurrent en dat vind ik mooi. Ik heb daar zelf nog gevoetbald”.

“Het uitvallen van Auke Veenstra was een domper”, wist trainer Henk de Boer van Friese Boys. Onze eerste keeper Auke Hoekstra is geblesseerd en Auke Veenstra heeft het vorige week goed gedaan. Hij straalt vertrouwen uit. Als je dan tegen een scorende ploeg als VIOD moet en je hebt een keeper in de goal die normaal voetbalt dan weet je dat het moeilijk wordt. Ik vond ons spel trouwens nog niet eens zo slecht, maar VIOD is dodelijk in het afmaken van de kansen. De tegendoelpunten waren persoonlijke fouten. VIOD was fysiek sterker, maar dat mag nog geen reden zijn om de persoonlijke duels te verliezen. Wij zijn dit seizoen veel te wisselvallig, het voetbal moet beter”.