HoofdnieuwsRegionaal

Friese gemeenten bereiden zich voor op decentralisatie Jeugdzorg

KOLLUM – Op 27 februari hebben 15 Noord Friese gemeenten* een bijeenkomst georganiseerd voor raadsleden, instellingen, scholen en andere geïnteresseerden over de transitie van de Jeugdzorg. Op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de Jeugdzorg.

 

Met de meeste jongeren gaat het goed. Maar er zijn jongeren, die hulp nodig hebben. Deels is de gemeente daar nu ook al verantwoordelijk voor via de Wmo. Die verantwoordelijkheid wordt veel groter. Het gaat straks ook over kinderen (en gezinnen) met opgroei- en opvoedproblemen (de provinciale jeugdzorg), kinderen met psychische problematiek (de jeugd-ggz) of kinderen met een licht verstandelijke beperking.  De bijeenkomst, in de Stenden University, werd bezocht door ruim 120 gasten. Ook studenten van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk hebben een bijdrage geleverd. Zij worden opgeleid tot de toekomstige werkers in de Jeugdzorg en zijn nu al betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen.

 

Tijdens de verschillende sessies werd duidelijk dat gemeenten niet uitsluitend de verantwoordelijkheid over willen nemen per 2015, maar ook vernieuwingen door willen voeren wanneer zij straks de Jeugdzorg vorm gaan geven. Men denkt aan een breed stelsel voor hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen, dat betaalbaar en functioneel is en dat uitgaat van maximale inzet van eigen kracht en verantwoordelijkheid georganiseerd in de eigen omgeving van kind en gezin. Alle aanwezigen werden door de gemeenten uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het proces en samen de schouders er onder te zetten voor de Friese jeugd.

 

(zie ook: http://www.ikpjeugd.nl/infotype/webpage/view.asp?objectID=19655)

 

 

* Gemeente Ameland, Gemeente Boarnsterhim, Gemeente Dantumadiel, Gemeente Dongeradeel, Gemeente Ferwerderadiel, Gemeente Franekeradeel, Gemeente Harlingen, Gemeente Het Bildt, Gemeente Kollumerland, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Leeuwarderadeel, Gemeente Menaldumadeel, Gemeente Schiermonnikoog, Gemeente Terschelling , Gemeente Vlieland

 

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button