HoofdnieuwsRegionaal

Geboortezorg NO Friesland speelbal marktwerking

DOKKUM – Vorig jaar werd de klinische verloskunde in De Sionsberg in Dokkum onterecht, om financiële redenen gesloten. De kwaliteit van de geboortezorg was uitstekend, maar mede vanwege de krimp in de regio waren de kosten kennelijk te hoog. De actiegroep Red De Sionsberg heeft zich, samen met de bevolking, tot het uiterste ingespannen voor het behoud van de geboortezorg, echter tevergeefs. Na de fusie met Nij Smellinghe heeft de Sionsberg de geboortezorg zo goed mogelijk opgepakt en krijgen zwangere vrouwen in De Sionsberg de best mogelijke zorg en eventueel de best mogelijke doorverwijzing naar een ziekenhuis om daar te bevallen.

Het MCL in Leeuwarden was ten tijde van de discussie over de sluiting van de geboortezorg in Dokkum al druk bezig met de uitbreiding van de afdeling verloskunde en heeft geen poot uitgestoken om De Sionsberg bij te staan om een oplossing te vinden voor een goede veilige geboortezorg voor de inwoners van de regio. Kennelijk valt de bezetting daar nu tegen en wil men nu klanten werven in Dokkum en omstreken waar inmiddels al een zo goed mogelijke oplossing is.

Met betrekking tot kaakchirurgie heeft verzekeraar De Friesland Achmea een stokje gestoken voor de inmenging van MCL in het gebied van De Sionsberg, door deze, welke mogelijk van MCL naar Dokkum zou komen, niet te vergoeden. Zal dit met de geboortezorg ook gebeuren? De Friesland Achmea heeft nu een dure hoogleraar ingeschakeld om na te gaan wat oplossingen kunnen zijn. Komt die mogelijk tot de ontdekking dat de situatie vroeger wel goed was? Is hij daar onafhankelijk genoeg voor?

Het ziet er naar uit dat, indien deze plannen van het MCL doorgaan, de geboortezorg in Friesland uiteindelijk aanzienlijk duurder wordt dan voor de sluiting van de geboortezorg in De Sionsberg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Bovendien kan de in Metslawier opgezette ambulancepost de verdwenen klinische geboortezorg in De Sionsberg niet vervangen.

MCL ondermijnt met dergelijke acties de “business case” van De Sionsberg en zorgt er op deze wijze uiteindelijk voor dat er in de toekomst geen sprake meer kan zijn van “goede zorg dichtbij” voor de inwoners van NO Friesland.

De actiegroep Red De Sionsberg roept de zwangere vrouwen van NO Friesland dan ook dringend op gewoon naar hun eigen ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum te gaan waar ze de best mogelijke begeleiding en  doorverwijzing krijgen die er maar mogelijk is. Verder roept de actiegroep Red De Sionsberg MCL op tot een goede samenwerking met De Sionsberg en “landjepik” achterwege te laten, in het belang van goede zorg voor de patiënt waar het om hoort te gaan!

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button