Gelijkwaardig Harkemase Boys delft onderspit tegen De Treffers

HARKEMA – Harkemase Boys, dat op de eerste twintig minuten na heel goed partij bood aan De Treffers, is in de eerste ronde van de KNVB-Beker uitgeschakeld. Twee late doelpunten van de bezoekers uit Groesbeek deden de thuisploeg de das om: 1-3. Het duel lag twee keer stil: eerst wege een blessure aan de kant van De Treffers en later vanwege noodweer. Beide keren was het oponthoud zo’n 25 minuten. De winst van De Treffers betekent dat die ploeg het in de tweede ronde opneemt tegen Roda JC.
Het zag er in de beginfase naar uit dat de zondagtopklasser een paar maatjes te groot zou zijn voor Harkemase Boys: de bezoekers leken sneller, sterker, scherper en feller. Dat leidde al snel tot flinke kansen. Erick Jansema moest in de beginfase gestrekt na een vrije trap van Robin Janssen en uit de daarna toegekende corner viel de bal in de voeten van diezelfde Janssen. Ditmaal ging zijn schot voorlangs. De openingstreffer hing in de lucht en in de tiende minuut was het raak. Raymond Bolt werd op het middenveld omver gelopen door Robert Mutzers, maar het spel mocht door. De Treffers counterde razendsnel: via een dubbele combinatie tussen Mutzers en Robin Janssen kwam de bal bij Lennart Rekmans. De spits legde de bal af op Rick Verbeek, die de 0-1 hard langs Jansema schoot.

Na een verre uittrap van Jansema, die werd doorgekopt door Henny Bouius, kreeg Harkemase Boys via Arton Musliu plotseling een grote kans. De linksbuiten, die voorafgaand aan de wedstrijd gehuldigd werd als Speler van het Jaar, schoot slap en recht op doelman Kornelis in. De sterke fase van De Treffers was nog niet voorbij. Een corner kwam met wat geluk bij Rekmans, die hard, maar recht op Jansema schoot. Even later moest de doelman van de Friezen weer gestrekt, na een afstandsschot van Verbeek.

Toen er twintig minuten waren gespeeld kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Tot grote kansen leidde dat nog niet meteen, maar het klasseverschil bleek minder groot dan vooraf door sommigen werd gevreesd. Harkemase Boys werd zelf feller, begreep dat er kracht nodig was en met steun van het thuispubliek werd het langzaam maar zeker een echte bekerstrijd. Adams Sarkodie was de eerste die dicht bij de gelijkmaker was, na een vrije trap van Schokker. Zijn kopbal ging via de arm van Rekmans naast. Geen strafschop, want Rekmans hield zijn arm tegen zijn lichaam. Vijf minuten voor rust, toen Harkemase Boys aan een aanval bouwde, zette Robin Janssen een tackle in op Oebele Schokker. De middenvelder van De Treffers raakte daarbij zelf geblesseerd. Het leek eerst onschuldig, maar het bleek een zware blessure te zijn. Zo zwaar zelfs dat er een ambulance moest komen. Het duel lag ongeveer 25 minuten stil. Toen de ongelukkige Janssen in de kleedkamer was, gingen de twee teams door met de laatste paar minuten van de eerste helft. Daarin kreeg Harkemase Boys met Uuldriks nog een grote kans. Op aangeven van Schokker ging de poging van Uuldriks bij de eerste paal net naast.

Na rust ging de thuisploeg verder met aanvallen. Harkemase Boys was in deze fase van de wedstrijd absoluut de betere ploeg. De tweede helft begon met een mooie rush van Rolf Dijk, vanaf rechts naar binnen. Zijn schot was een afzwaaier. Een paar minuten later zette Dijk zijn actie aan de linkerkant in. Opnieuw passeerde hij een aantal Groesbekers en deze keer besloot hij af te leggen op Bouius. Ook de middenvelder had het vizier niet op scherp. Toch kwam de verdiende gelijkmaker vroeg in de tweede helft. Jesse Renken kopte een corner van Oebele Schokker bij de tweede paal binnen. De hoop was definitief terug bij de thuisploeg en de wedstrijd lag weer helemaal open.

De volgende kans voor de thuisploeg kwam opnieuw uit een standaardsituatie. Kort daarvoor was Harkemase Boys spits Uuldriks met een blessure kwijtgeraakt. Zijn vervanger was Robert Stelpstra. De vrije trap van Oebele Schokker, vanaf links, kwam bij de tweede paal bij Adams Sarkodie. De Treffers-invaller Eltink verdedigde goed, waardoor de poging voorlangs ging. Een domper voor de thuisploeg en het publiek waren de weersomstandigheden. Dat de regen het veld sneller maakte, was wel mooi, maar onweer zorgde ervoor dat de wedstrijd na 66 minuten voor de tweede keer stilgelegd werd. Het oponthoud duurde opnieuw ongeveer 25 minuten.

In het vierde deel van de wedstrijd waren de ploegen erg aan elkaar gewaagd. Het onweerde niet meer, het regende nog wel har. De omstandigheden en de steun van het publiek waren sfeerverhogend, maar tot echte kansen kwamen beide ploegen nauwelijks meer. Namens Harkemase Boys kon Jorco van Hezel zijn schot niet de juiste kracht en richting meegeven en was Bouius ongelukkig bij een kopbal. De Treffers waren bijna kansrijk via Hafid Sarkouk, maar de buitenspeler nam de bal niet goed mee.

Toen de verlenging er aan leek te komen, capituleerde Harkemase Boys toch. Een corner van De Treffers werd geschampt door het hoofd van Sarkouk en stuiterde met vaart door op het snelle veld. Na de stuit kwam de bal tegen de arm van Jorco van Hezel. Met nog ongeveer vijf minuten te spelen wees scheidsrechter Otto naar de stip. Verbeek maakte vanaf elf meter zijn tweede van de avond. In de blessuretijd, nadat Erick Jansema tot tweemaal toe een doelpunt had voorkomen, maakte invaller Maertzdorf nog de 1-3. Daarmee zijn De Treffers door naar de volgende ronde en zit het avontuur voor Harkemase Boys in de KNVB-Beker erop.

Scoreverloop: 10. Rick Verbeek 0-1, 55. Jesse Renken 1-1, 84. Rick Verbeek 1-2 (strafschop), 90+1. Coen Maertzdorf 1-3

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Jordy van Wijk (63/Sander van Dijken), Adams Sarkodie, Raymond Bolt, Henny Bouius, Oebele Schokker, Rolf Dijk, Heine Uuldriks (60/Robert Stelpstra), Arton Musliu (46/Jorco van Hezel)

Opstelling De Treffers: Niels Kornelis, Frenk Keukens, Joris Janssen, Just Berends, Jan Willem Stronks (26/Bram Eltink), Robin Janssen (41/Thiemo Vanmaris), Bas Hendriks, Rick Verbeek, Hafid Sarkouk, Lennart Rekmans (76/Coen Maertzdorf), Robert Mutzers.