HoofdnieuwsRegionaal

Gemeente geeft informatie over mogelijke opvang van vluchtelingen in Kollumerland c.a.

KOLLUM – Ongeveer 100 belangstellenden kwamen af op de informatieavond van de gemeente over de mogelijke opvang van vluchtelingen in Kollumerland c.a. De raad van de gemeente had eerder unaniem een motie aangenomen om te peilen wat het draagvlak onder de inwoners is voor een mogelijke opvang in de gemeente.

Bij het COA is groepsaccommodatie Kollumeroord bij Kollumerpomp in beeld voor noodopvang. Hier kunnen ongeveer 125 mensen worden opgevangen. Tijdens de avond bleek dat het COA ook gesproken heeft met de eigenaar van camping De Poelpleats. Er is inmiddels een schouw gedaan. Van beide locaties is nog niet bekend of het COA verdere belangstelling heeft.

De sfeer was goed in de zaal. Burgemeester Bilker en mevrouw Foke Dijkstra van Vluchtelingenwerk Noord Nederland gaven de situatie van het vluchtelingenprobleem van dit moment in Nederland weer. Ze beantwoorden de vragen van gespreksleider Henk Feitsma. De aanwezigen voelden zich vrij om vragen te stellen. Er waren mensen die zich afvroegen of Kollumeroord niet te ver van de bewoonde wereld af ligt. Anderen vonden het een mooie locatie, omdat hier veel activiteiten voor de vluchtelingen georganiseerd kunnen worden. Wel moet er vervoer naar bijvoorbeeld Kollum worden geregeld.

Er zijn mensen geweest die bewogen hebben gesproken, maar ook anderen die zakelijk hebben gesproken. De ruimte om verschillende soorten vragen te stellen was er. Velen hadden de mening dat de vluchtelingen niet steeds verplaatst moesten worden. Er werd een oplossing voor de krimpproblematiek geopperd. Een ander had een idee om containers op het industrieterrein aan de Willem Loréweg te plaatsen. Bij de vraag wie voor opvang van vluchtelingen zou zijn, gingen de meeste handen de lucht in.
Burgemeester Bilker haalde aan het eind van de avond het onderwerp ‘veiligheid’ nog aan.
Conclusie van de avond: er is draagvlak onder de inwoners voor de opvang van vluchtelingen. Hoe, wat en waar zal de komende weken blijken. Wordt vervolgd.

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button