112HoofdnieuwsRegionaalVideo's

Grote brand in stal met vee in Zwagerbosch (video)

ZWAGERBOSCH – In een veestal aan de Spoarbuorren Noard in Zwagerbosch heeft dinsdagmorgen een grote brand gewoed. In de stal waren ten tijde van de brand ongeveer 30 jonge stieren aanwezig. De stieren zijn voor zover bekend niet gewond geraakt bij de brand en zijn nagekeken door een veearts.

De eerste melding bereikte de meldkamer om 4.10 uur. Nog geen minuut later schaalde de meldkamer preventief op naar middelbrand omdat de melder aangaf dat er nog vee in de stal aanwezig was. In dergelijke gevallen is extra mankracht nodig om gelijktijdig in te kunnen zetten op redding van vee en bestrijding van de brand.

Rond 4.20 uur werd opgeschaald naar grote brand in verband met de grote hoeveelheid hooi die in de schuur aanwezig was. Gevreesd werd dat de brand zich snel zou uitbreiden over de gehele voorraad hooi van ongeveer 450 m³. Ter voorkoming van snelle uitbreiding werd daarom een groot watertransport opgeroepen. Deze eenheid kwam uit Burgum en is uiteindelijk niet ingezet. Door het snelle handelen van de eerste eenheden is verdere uitbreiding voorkomen.

De aanwezige stieren zijn tijdens de brand niet uit de stal geëvacueerd. Bij de eerste verkenning van de brandweer en de inzet van overdrukventilatoren bleek dat de dieren niet in de rook stonden en ook niet in paniek waren. Daarop is in overleg met de eigenaar en de aanwezige veearts besloten de beesten niet te gaan verplaatsen. Dit in verband met de veiligheid van de dieren en het aanwezige (brandweer)personeel. Jonge stieren zijn behoorlijke dieren die bovendien nogal onstuimig kunnen reageren. Rond 8.00 uur is het sein brand meester gegeven. De brand in de stal was op dat moment onder controle. De voorraad hooi is door een shovel uitgereden over een nabijgelegen weiland om daar nageblust te kunnen worden. Hier is de brandweer nog enkele uren mee bezig geweest.

Foto’s Fokke Jongsma Video Jelke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button