HoofdnieuwsRegionaal

Grote hoeveelheid wapens gevonden onder fundering oude rechthuis in Kollum

KOLLUM – Eigenaar van het oude rechthuis Karel Numan wist niet wat hij zag. Bij inspectie van de gemeente van de fundering van het oude rechthuis, vanwege de werkzaamheden aan de beide wallen in Kollum, troffen ze een tot nu toe onbekende ruimte aan.

Onder het zogenaamde hondenhok van het rechthuis, waar tijdens het Kollumer Oproer in 1797 gevangenen werden opgesloten, vond men bij de inspectie een geheime ruimte die hij nog nooit eerder was tegengekomen.

“Ik schrok behoorlijk” zei Karel Numan. Het zijn vermoedelijk oude Franse musketten die in die tijd werden gebruikt. Het kan zijn dat de Fransen en patriotten bij de bestorming van het oude rechthuis door de Oranje gezinden in februari 1797 tijdens het Kollumer Oproer om Abele Reitzes te bevrijden, ze de wapens in paniek verstopt hebben omdat ze bang waren dat de Oranjegezinden ze in handen zouden krijgen. Verder onderzoek door experts van de provincie moet aantonen of de geweren uit die tijd zijn en onder de wapenwet vallen.

Mochten de geweren uit die tijd zijn dan zijn er plannen om ze in het Kollumer Museum te plaatsen omdat dat daar een tentoonstelling is gewijd aan het Kollumer Oproer uit 1797, waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen.

Als primeur wil Karel Numan volgende week maandag vanaf 14.00 uur belangstellenden de gelegenheid geven onder het rechthuis zelf een kijkje te nemen naar deze bijzondere ruimte en de vondst. Tot die tijd is de kelder afgesloten vanwege inspectie door de overheid.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

4 reacties

  1. De wapens behoren toe aan fam Keuning. Leider van de patriotten destijds.Ik stam daar rechtstreeks vanaf . Kom de wapens maandag halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button