HoofdnieuwsRegionaal

Grote zorgen Achtkarspelen over advies onderwijsnorm

BUITENPOST – De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen maken zich grote zorgen over het advies van de Onderwijsraad om de opheffingsnorm voor basisscholen te verhogen naar minimaal 100 leerlingen. B&w schrijven dit in een brandbrief aan de staatssecretaris van Onderwijs en de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Als het advies van de Onderwijsraad wordt overgenomen, moeten in Achtkarspelen 9 van de 21 basisscholen hun deuren sluiten.

Het college noemt de gevolgen van een mogelijke verhoging van de onderwijsnorm ‘verstrekkend en ongewenst’. In de kleinere dorpen zullen scholen moeten sluiten. Daardoor komt het voorzieningenniveau onder druk te staan en wordt de leefbaarheid aangetast.

Bovendien trekt het college de onderbouwing van het advies van de Onderwijsraad in twijfel. De kleine basisscholen in Achtkarspelen presteren goed. Het gemeentebestuur ziet dan ook geen relatie tussen schaal en kwaliteit, zoals de onderwijsraad stelt.

Het college vraagt de staatssecretaris van Onderwijs om meer beleidsvrijheid, zodat er maatwerk geleverd kan worden, die op de lokale behoefte is toegesneden. Achtkarspelen stimuleert de samenwerking tussen basisscholen die werken vanuit verschillende visies en levensovertuigingen. In plaats van verhoging van de onderwijsnorm, pleiten b&w voor een stimuleringsregeling ter ondersteuning van de samenwerking. Gemeenteraad en college in Achtkarspelen weten zich gesteund in hun standpunt door de onderwijsorganisaties in de gemeente: Noventa, Roobol en Noorderbasis.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button