HoofdnieuwsRegionaal

Grutto’s spotten in de Noardlike Fryske Wâlden

KOLLUM – De weidevogels zingen alweer het hoogste lied in Noordoost-Fryslân. Tijdens het ‘WelkomGruttoWeekend’ organiseert de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) een weidevogelexcursie. Op zaterdag 19 maart om 13.30 uur kan iedereen grutto’s en andere weidevogels spotten bij een zogenaamde plasdras aan de Steenharst 3, 9292 MK in Augsbuurt. Aanmelden kan via www.welkomgrutto.nl.

Vrijwilligers van de vogelwachten en leden van het agrarisch collectief NFW maken de omstandigheden zo gunstig mogelijk voor de weidevogels. De NFW telt ongeveer 170 boeren die aan weidevogelbeheer doen. Deze leden nemen op zo’n 3.000 hectare open grasland succesvolle maatregelen om zoveel mogelijk weidevogels te laten broeden en jongen groot te laten brengen. Zo hebben ze ongeveer 30 hectare plasdras, stukken land die onder water worden gezet, waar grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters veel wormen kunnen vinden.

Nesten

“We beginnen zaterdagmiddag met een presentatie in de boerderij aan de Steenharst in Augsbuurt bij Kollum. Daar vertellen we over de resultaten van het weidevogelbeheer in de regio en de succesvolle maatregelen van de boeren”, aldus Jan Medenblik, beheerregisseur bij de vereniging NFW. “Samen met mijn collega Koos Huizenga gaan we daarna met alle belangstellenden het veld in om vogels te spotten. Bij de plasdras zullen we verschillende weidevogels kunnen zien. Een prachtig gezicht. Vorig jaar waren hier bijna 25 nesten!” In de lente zijn bij de plasdras ook watervogels en zangvogels te vinden. “Dit is de mooiste tijd van het jaar, echt genieten. Ik zou zeggen, geniet met ons mee en kom zaterdag langs”, zegt Medenblik enthousiast.

Overlevingskansen

Bij het weidevogelbeheer is een belangrijke rol weggelegd voor de NFW-beheerregisseurs. Zij maken afspraken met de NFW-leden, de boeren in het gebied. Bijvoorbeeld over de aanleg van plasdras, het laten staan van stroken gras, kruidenrijk grasland en het uitstellen van het maaien. Grasland met veel kruiden erin trekt insecten aan, een belangrijke voedselbron voor de vogels. Als de boeren niet in één keer het grasland maaien, maar aan zogenaamd mozaïekbeheer doen waarbij stroken of percelen gras langer blijven staan, kunnen opgroeiende kuikens in het hoge gras schuilen voor natuurlijke vijanden en nemen hun overlevingskansen toe.

Mooie cijfers

“Dankzij deze maatregelen boeken we prima resultaten”, zegt NFW-bestuurslid Andries Halbesma. Over de afgelopen vijf jaar is het aantal weidevogels in de Noardlike Fryske Wâlden licht toegenomen. Alleen de scholeksters hebben het moeilijk, wat een landelijke trend is. Zowel de grutto, de kievit als de tureluur doen het daarentegen goed. Deze kwetsbare soorten namen in aantal toe. “De mooie cijfers zijn te danken aan de aanleg van plasdras en een ander maaibeleid eromheen.” De boeren ontvangen een onkostenvergoeding voor weidevogelbeheer, maar doen het mede uit liefde voor de weidevogels. In een paar gebieden in de Noardlike Frysk e Wâlden stabiliseert de weidevogelstand. Halbesma: “In de gebieden met veel maatregelen zie je duidelijk een stijgende lijn in het aantal weidevogels. Daar zijn we trots op met z’n allen, de vereniging NFW, de beheerregisseurs, vogelwachten en nazorgers.”

Foto’s  Paul Loonstra.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button