Regionaal

Halvemaanspoortbrug Dokkum dinsdagmiddag klaar voor gebruik

DOKKUM – De Halvemaanspoortbrug in Dokkum is bijna klaar voor gebruik. Half april van dit jaar startte aannemer Jansma uit Drachten met de werkzaamheden om de brug op te hogen en te voorzien van een nieuw brugdek. Op dinsdag 15 augustus rond 14.00 uur gaat de brug weer open. De Halvemaanspoortbrug is dé toegangspoort tot de Súd Ie, die vanaf 2019 bevaarbaar is.

Werkzaamheden In 1952 is de Halvemaanspoortbrug in Dokkum gebouwd. De aannemer heeft het metselwerk langs de randen en de bestaande leuningen teruggeplaatst. Ook de landhoofden, daar waar de brug over gaat in de weg, zijn gerenoveerd. Daardoor is het aangezicht grotendeels gelijk gebleven. De brug is 30 centimeter opgehoogd en heeft daarmee een doorvaarthoogte van 2,5 meter. Zo kunnen boten via de brug toegang tot de Súd Ie krijgen.

Súd Ie en Wetterfront Dokkum De werkzaamheden aan de Halvemaanspoortbrug maken deel uit van de tweede fase van het programma Súd Ie en Wetterfront Dokkum. Dit programma is een samenwerking tussen gemeente Dongeradeel, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Súd Ie en Wetterfront Dokkum heeft als doel om de Súd Ie bevaarbaar te maken, waardoor er een unieke vaarroute ontstaat van Dokkum naar het Lauwersmeer.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button