Sport

Hardwerkend Buitenpost naar gelijkspel in spektakelstuk bij Oranje Nassau

GRONINGEN – Volgens deskundige supporters stond er afgelopen zaterdag een examen op het programma. In de Eerste Klasse E ontving gastheer Oranje Nassau, onder leiding van oud Buitenpost-trainer Patrick Zwart, het Buitenpost van trainer René van der Weij op sportpark Coendersborg in Groningen. De ‘Grunnigers’ zouden een belangrijke titelkandidaat zijn, Buitenpost daarentegen zou heel graag bij de eerste vijf, zes ploegen willen behoren in. Wederom – na de derby tegen BCV – een prachtig affiche.

Opstellingen

Bij de thuisploeg had trainer Zwart een geheel ander team opgesteld in vergelijking met vorig seizoen. Steffen Bakker was reservekeeper en ook stonden Mathijs Lindemulder, Joshua Ottens, Frederick Specken, Max Blaauw, Raphael Tuankotta en Kassim Bizimana opgesteld. De reservebank werd door Jamie Tjarks, Mathijs Lindemulder, Gert Jan Bazuin en Steffen Bakker bemand. Bij Buitenpost kon trainer Van der Weij niet beschikken over verdediger Marco van Leijen, die met een kuitblessure aan de kant stond. Spits Joop Pijnacker zat op de bank in verband met een hamstringblessure en was niet 100% fit. Collega-spits Joran Olijve mocht dus beginnen en voor van Leijen had de technische staf Ruben Boekhout naar de laatste linie gedirigeerd. Routinier Jan Oppedijk was derhalve weer terug in de basisopstelling. Op de reservebank dus Joop Pijnacker, Sven Rozendal, Sip Jaap Bos en Jorrit Terpstra. Terpstra was weer terug na een nek- en enkelblessure. Arbiter was de heer R. Wijma uit Oosterwolde, hij werd geassisteerd door de heer J. Wesseling uit Amsterdam en de heer W.J.M. van Delden uit Leeuwarden.

Buitenpost heeft handen vol aan prima tegenstander

Wederom dus heerlijke ingrediënten vooraf. Daarbij prima herfstweer en een goed bespeelbaar veld. Saillant detail vanmiddag was, dat de nieuwe Buitenpost-hoofdtrainer Van der Weij vorig seizoen de assistent was van de huidige Oranje Nassau-trainer Zwart. Vanaf het begin was duidelijk dat beide partijen graag wilden voetballen. Het werd een strijd in een hoog tempo met in de eerste helft een iets gemakkelijker voetballend en prima georganiseerd Oranje Nassau. Tóch waren de betere kansen misschien wel voor de Blauwkes. De eerste mogelijkheid ontstond dan ook al in de tweede minuut, toen Buitenpost-spits Dorjan Berisha in het zijnet schoot na prima voorbereidend werk van Joran Olijve. Oranje Nassau zette hier in de vijfde minuut een gevaarlijke vrije trap van uitblinker Ezra Schrijver tegenover. De bal vloog, gelukkig voor de Blauwhemden, voor de goal van keeper Robert van der Laan langs. Samen met ex-SC Cambuurspeler Marco van der Heide was deze Ezra Schrijver uitblinker bij de Groningers vanmiddag. Van der Heide vóór de rust en Schrijver absoluut na de rust.

Moeite

Buitenpost had in de eerste helft de nodige moeite met het tempo van de Groningers. Van der Heide kreeg op het middenveld daar ook alle ruimte voor, omdat routinier Oppedijk veelvuldig zijn verdediging moest assisteren. Vooral Danny Boersma viel daarbij in de eerste twintig minuten op, toen hij enkele malen veel te nonchalant ingreep en te makkelijk verdedigde. Toch leverde het de Groningers geen voorsprong op. Buitenpost kreeg ook zeker mogelijkheden. Zo schoot Olijve maar net naast na slecht ingrijpen bij Oranje Nassau. Na een geweldige pass aan de andere kant van Marco van der Heide, schoot Rhobin Brander ook maar net naast.

Mazzel

Het spel golfde dus op en neer. Een kopbal van Buitenposter Berisha uit een voorzet van Oppedijk had misschien zelfs wel een voorsprong voor de Friezen moeten opleveren. Aan de andere kant moest keeper Van der Laan ook enkele malen handelend optreden toen Oranje Nassau gevaarlijk werd. Diezelfde Van der Laan was even later erg gelukkig toen hij met veel mazzel een intikker van Bob Poorta tegen zijn lichaam kreeg geschoten. Totaal onnodig was de Buitenposter doelwachter veel te ver uit zijn doelgebied, terwijl verdedigers Boersma en Ruben Boekhout nog in de buurt waren.

Inzet

Na een half uur schoot Ard Veenhof buiten het bereik van Van der Laan een vrije trap keihard op de paal. In de tegenaanval kreeg Groninger Erwin Pomstra een gele kaart, toen hij een snelle Buitenposter aanval teniet deed door spits Berisha met een overtreding op het middenveld af te stoppen. Veenhof knalde niet zonder gevaar nog voorlangs, na een prima diagonaal ingeschoten bal. Enkele minuten voor rust liet Buitenpost zien, zeker nog niet kansloos te zijn. Na een geweldige pass van middenvelder Rob Dijkstra, kon aanvaller Schreiber alleen door op keeper Stalendorff. Stalendorff kon echter gemakkelijk redden op zijn schot. Na een uitstekende eerste helft van Oranje Nassau, waarbij Buitenpost zo nu en dan moeite leek te hebben met het hoge tempo, konden de Blauwkes tóch tevreden gaan rusten. Met de instelling en inzet van de Buitenposters was niks mis, zal ook trainer Van der Weij en zijn assistent Freddy Strating hebben gezien. De prima leidende arbiter Wijma had in de enerverende eerste vijfenveertig minuten nog geen doelpunten geconstateerd, ruststand derhalve 0-0.

Buitenpost komt beter in de wedstrijd, Groningers op voorsprong

Na de thee, die waarschijnlijk aan Buitenpostzijde het beste zal hebben gesmaakt, pakten beide teams de draad weer op. Oranje Nassau-speler Veenhof deelde de eerste plaagstoot uit. Keeper Van der Laan kon echter prima redden. Ook een prachtige strakke voorzet van Groninger Mats Wolthuis, leverde geen doelpunt op toen Van der Heide via de lat over knalde. Buitenpost stond even met de rug tegen de muur, maar bleef door een fantastische inzet prima overeind. Zo schoot Poorta even later na een klutssituatie voor het Buitenposter doel in de handen van Van der Laan. Aanvoerder en routinier aan Oranje Nassau-zijde, Geert Hidding, kreeg even later ook een terechte gele kaart van arbiter Wijma toen hij Aaron Boekhout onreglementair afstopte. Met nog een half uur op de klok, waarin aan Groninger zijde Ezra Schrijver zich uitstekend onderscheidde, leverde hij een geweldige voorzet af bij Rhobin Brander. Zijn schot vloog keihard over. Aan de andere kant redde keeper Stalendorff uitstekend, voordat een voorzet van Olijve zijn maatjes Berisha en Schreiber kon bereiken.

Doelpunt

Buitenpost-trainer Van der Weij greep in en haalde routinier Oppedijk naar de kant, zijn vervanger heette Sven Rozendal. Koud in het veld, zal Rozendal best zijn geschrokken van uitblinker Schrijver. Met een sublieme volley zorgde hij, nog wel via keeper Van der Laan, voor een fantastisch doelpunt, 1-0. De Buitenposter aanhang vreesde dat de wedstrijd nu wel gespeeld zou zijn. Dat de Blauwkes-brigade van trainer Van der Weij echter niet opgaf, toont de vorm waarin het momenteel verkeerd. Met veel vertrouwen, inzet en durf staat er een team, dat absoluut moeilijk is te verslaan. Dit zal ook Oranje Nassau-trainer Zwart hebben opgemerkt. Zo was er twee minuten na de opgelopen achterstand al direct een gevaarlijke situatie voor het Groninger doel. Berisha zette uitstekend voor op Dijkstra, maar zijn schot werd door Stalendorff tot corner verwerkt. Olijve belastte zich met dit klusje en vond de prima spelende Dijkstra. Zijn inzet kon echter met veel pijn en moeite door de Groninger verdediging van de doellijn worden gehaald.1-1

Buitenpost stroopte de mouwen nogmaals op en na een geweldige aanval via Olijve, Rozendal, Berisha en wederom Rozendal, belandde de bal bij Schreiber. De grillige en bij tijd en wijle volstrekt onberekenbare Schreiber kon nog net zijn tenen tegen de bal zetten en keeper Stalendorff was kansloos, 1-1. Wie hierna had gedacht, dat de kruitdampen wel waren verdwenen, kwam bedrogen uit. In de nog resterende twintig minuten kregen beide kemphanen nog voldoende kansen om de overwinning over de streep te trekken. Trainer Van der Weij wisselde de moegestreden Berisha voor collega-spits Pijnacker en probeerde zo weer nieuw elan te brengen. Dat bij beide partijen de krachten afnamen, was niet zo vreemd. Het hoge tempo en de prima inzet eiste zo zijn tol. Bij de Buitenposters moesten bijvoorbeeld verdedigers Aaron Boekhout en Danny Boersma worden behandeld tegen opkomende kramp en ook bij jongeling Wim de Vries was het beste er wel af. Met name De Vries – die dit seizoen voor het eerst in de Buitenposter hoofdmacht acteert –  had na rust de handen vol aan tegenstander en uitblinkende Ezra Schrijver. De Vries bleef overigens fantastisch overeind. Zijn werklust en inzet was een lust voor het oog, zonder de andere spelers te kort te doen.

Wissel

Keeper Stalendorff kon Olijve nog net afstoppen, toen hij schitterend was weggestuurd door ‘stofzuiger’ Halbe Mossel. Aan de andere kant kopte Van der Heide over na een voorzet van Poorta. Hierna mocht Poorta naar de kant, Gert Jan Bazuin heette zijn vervanger. Bijna Buitenpost ook nog op voorsprong, toen Pijnacker een duel met keeper Stalendorff won. Zijn voorzet smoorde echter in de toegesnelde Groninger verdediging. Ook Oranje Nassau-speler Veenhof kreeg nog geel, toen hij Rob Dijkstra in de omschakeling naar de grond trok. Buitenpost bracht ook zijn laatste wissel in. Doelpuntenmaker Schreiber ging en Sip Jaap Bos kwam.

Eindstand

Keeper Van der Laan lette goed op, toen Veenhof nog een poging waagde. Zijn schot verdween naast en na een prima poging van Oranje Nassau-verdediger Pomstra, moest Van der Laan wederom handelend optreden. In de blessuretijd kwam en nog een mogelijkheid voor beide teams. Dijkstra passte uitstekend op Pijnacker, maar zijn bal ging net voorlangs. Aan de andere kant was het Van der Heide, die nogmaals liet zien, het voetballen nog niet te zijn verleerd. Zijn schot smoorde echter in de Buitenposter defensie. Hierna maakte arbiter Wijma, die net als zijn assistenten terug kunnen kijken op een prima wedstrijd, voor het einde en kon het opgekomen publiek terugkijken op een geweldige strijd tussen de twee ‘kemphanen’. Eindstand 1-1.

Toeschouwers

Grote winnaar deze middag waren absoluut de toeschouwers van beide kampen. Twee aanvallende ploegen, die wilden winnen onder leiding van een gedegen arbitraal trio. Van ‘ons’ Buitenpost kunnen we dus zeggen, dat de ploeg absoluut geslaagd is voor het examen. Chapeau! Nu dus zorgen voor een goed vervolg! Volgende weekend is er een bekerprogramma, een week later op 31 oktober staat de thuiswedstrijd tegen SV Bedum op het programma. Aanvang 14.30 uur op sportpark De Swadde in Buitenpost.

Gele kaart: Erwin Pomstra, Geert Hidding, Ard Veenhof (allen Oranje Nassau).

Opstelling Oranje Nassau (Gr.): Van Stralendorff, Pomstra, Kuipers, Hidding, Veenhof, Schrijver, Wolthuis, Brander, Poorta (74/Bazuin), Van der Heide, Gerlofs.

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma, R. Boekhout, A. Boekhout, Oppedijk (62/Rozendal), Dijkstra, Mossel, Olijve, Berisha (71/Pijnacker), Schreiber (82/Bos).

Doelpunten: 63. Ezra Schrijver (1-0), 68. Simon Schreiber (1-1).

 

Tekst Anne de Haan

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button