Harkemase Boys gedeeld koploper na winst bij DVS

ERMELO – Harkemase Boys heeft de spanning in de Hoofdklasse C volledig teruggebracht. De Harkiten wonnen in een fantastische wedstrijd met 3-4 bij koploper DVS’33. Harkemase Boys kwam drie keer terug van een achterstand. Na de 3-2 zorgde Heine Uuldriks vlot voor de 3-3. Kort voor tijd maakte Uuldriks ook de winnende. DVS en Harkemase Boys staan nu, met nog één wedstrijd te gaan, gedeeld bovenaan, want Excelsior’31 kon niet profiteren. De ploeg uit Rijssen verloor bij WHC.

Voor rust waren beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Harkemase Boys had een licht overwicht qua balbezit, maar dat leidde zelden tot kansen. DVS’33 kwam er een paar keer goed uit en stichtte ook meer gevaar voor rust. De doelpunten uit de thuisploeg vielen echter opvallend genoeg telkens uit standaardsituaties. Zo was de 1-0 een vrije trap van Okan Soykan die door niemand werd aangeraakt en in de verre hoek plofte. Raymond Bolt zette na ruim een kwartier spelen de gelijkmaker al op het scorebord. Vanaf een meter of 25 haalde hij droog uit, onhoudbaar voor Daan Huiskamp.

De betere kansen bleven in het vervolg van de eerste helft voor de thuisploeg. Eerst kreeg rechtsback Jerrol Poot veel ruimte (schot ging over) en even later kon ook doelpuntenmaker Soykan vrij uithalen (redding Jansema). Na een halfuur stoomde Poot opnieuw op over rechts. Hij werd in het strafschopgebied gestopt met een overtreding. Maurice de Ruiter legde aan vanaf elf meter en faalde niet, hij zette DVS’33 op 2-1. In de blessuretijd behoedde Harkemase Boys-doelman Jansema zijn ploeg voor een grotere achterstand, door Ali Akla het scoren te beletten.

In de tweede helft schoot Harkemase Boys beter uit de startblokken. Het voetbal van de ploeg bleef goed en dat leverde na rust ook eindelijk kansen op. De 2-2 kwam op naam van Martijn Dijk. Na een verre ingooi van Henny Bouius tastte Huiskamp mis en de middenvelder van Harkemase Boys profiteerde. En de Friezen gingen door. Na een mooie aanval via Dijk, Renken en een overstapje van Bacuna was Oebele Schokker dichtbij een treffer, maar zijn schot ging rakelings naast. Aan de andere kant was invaller Mike Ahrens plotseling dicht bij de 3-2. Erick Jansema voorkwam opnieuw een treffer van de thuisploeg, maar twee corners later lag de bal toch in het net. Aanvoerder Edmund Mijnheer kopte de thuisploeg op 3-2.

Die treffer werd logischerwijs uitbundig gevierd. In Ermelo was bekend dat Excelsior’31 in Wezep nog gelijkstond en dus was DVS’33 op dat moment virtueel kampioen. Lang kon de thuisploeg daar niet van genieten, want een minuut later kwam Harkemase Boys weer op gelijke hoogte. Uit een goede vrije trap van Schokker kopte Uuldriks knap achterwaarts de 3-3 binnen. Voor de derde keer kwam Harkemase Boys terug van een achterstand.

Toen kort daarna bekend werd dat Excelsior’31 op achterstand stond tegen WHC, ging Harkemase Boys alles of niets spelen. Met een aanvallende wissel (Constansia voor Jongeling) zochten de Harkiten nadrukkelijk de winnende treffer. Valentijn en Bouius waren al dichtbij, maar misten. Het vertrouwen bij Harkemase Boys was groot en het gevoel dat er iets in Ermelo te halen viel werd steeds sterker. Kort voor tijd werd Harkemase Boys beloond. Uit de kluts kreeg Constansia de bal bij Bouius, die aflegde op Uuldriks. De spits zag zijn eerste poging gekeerd door Huiskamp, maar de rebound was wel raak: 3-4. De ontlading bij Harkemase Boys was enorm. In de slotfase kreeg DVS’33 geen mogelijkheden meer op de gelijkmaker en dus nam Harkemase Boys de drie punten mee naar Friesland.

Harkemase Boys heeft zich na de gevoelige nederlaag bij Excelsior’31 sterk hersteld met fraaie zeges op ACV en DVS’33. Met nog een wedstrijd te gaan staan DVS’33 en Harkemase Boys opnieuw gedeeld bovenaan. Volgende week speelt Harkemase Boys thuis tegen Flevo Boys, DVS gaat op bezoek bij Urk. Als de twee ploegen gedeeld bovenaan eindigen, dan volgt er een beslissingswedstrijd.

“Er stond vandaag echt een groep en dan maakt het niet uit wie je op welke positie zet”, vertelde Harkemase Boys-trainer Jan Vlap na afloop. “Het besef bij de jongens was mooi om te zien. We wisten dat Excelsior op achterstand stond en de jongens in het veld wilden achterin 1-op-1 gaan spelen. Dus we lieten Heine Uuldriks voorin staan en hij maakte de winnende ook nog.”

Uuldriks was zelf ook uitgelaten: “Dit is niet normaal! Het is gewoon geweldig dat we deze wedstrijd nog over de streep trekken. Zoveel inzet en passie. We belonen onszelf. Dit is geweldig! We kregen mee dat WHC voorstond tegen Excelsior en aan een gelijkspel hadden we ook niets. We speelden voor de overwinning en dan valt ie ook nog.”

Aanvoerder Klaas Schotanus stuurde in de slotfase zijn manschappen vooruit om de winnende treffer te forceren. “Woensdag hebben we ons eerst al gerevancheerd voor de nederlaag van vorige week en spraken we af: we gaan gewoon voor beide prijzen. En vandaag hebben we weer geknokt als team. Dat zie je ook in hoe we het vierden, met z’n allen. Dat gevoel moeten we vasthouden!”

Scoreverloop: 9. Okan Soykan 1-0, 17. Raymond Bolt 1-1, 34. Maurice de Ruiter (strafschop) 2-1, 50. Martijn Dijk 2-2, 70. Edmund Mijnheer 3-2, 71. Heine Uuldriks 3-3, 87. Heine Uuldriks 3-4

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Jorran van Santen, Edmund Mijnheer, Jerrol Poot, Yasin Kurt, Okan Soykan, Daniël van Warven, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp (86/Yordi Grovenstein), Ali Akla (66/Mike Ahrens)

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Erich Jongeling (82/Gersinio Constansia), Klaas Schotanus, Henny Bouius, Raymond Bolt, Martijn Dijk (73/Jasper Valentijn), Oebele Schokker, Joram Smits (65/Johnsen Bacuna), Heine Uuldriks, Arton Musliu