Harkemase Boys start Derde Divisie met zege op SV Huizen

HUIZEN – Harkemase Boys is de Derde Divisie begonnen met een verdiende uitzege op SV Huizen. Na een moeizame beginfase, waarin Harkemase Boys overigens weinig weggaf, kwamen de bezoekers na twintig minuten op 0-1. Ezra Schrijver maakte de eerste goal in de Derde Divisie. Twintig minuten later werd diezelfde Schrijver tegen de grond gewerkt in het strafschopgebied. Robin Huisman de Jong maakte vanaf de stip 0-2. Na rust kwam die voorsprong niet meer in gevaar.

Henk Herder kon bij de aftrap van de Derde Divisie niet beschikken over Bart de Groot. De centrale verdediger, die in de voorbereiding bijna alles speelde, raakte vorige week in het oefenduel tegen Heerenveen geblesseerd. Verder waren er geen verrassingen in de opstelling van Harkemase Boys. De start van de Harkiten in Huizen was voortvarend. Uit een verre ingooi van Henny Bouius kreeg Matthijs Hardijk een levensgrote kans. De jonge rechtsbuiten schoot van dichtbij echter tegen doelman Verkerk op. Huizen nam vervolgens het initiatief. Grote kansen gaf Harkemase Boys niet weg. Erick Jansema moest alleen ingrijpen op een schuiver van Iry Etwi.

Na twintig minuten kwam Harkemase Boys, op dat moment tegen de verhouding in, op 0-1. Na een onnodige overtreding van Zakaria El Biyar op Jesse Renken kreeg Harkemase Boys een vrije trap op de achterlijn, tussen de rand van het strafschopgebied en de zijlijn. Oebele Schokker krulde de bal om het tweemansmuurtje en Ezra Schrijver schoot van dichtbij met buitenkant links raak. Hij schreef daarmee historie: het was de eerste treffer in de Derde Divisie. Belangrijker was dat Harkemase Boys de voorsprong te pakken had.

In het vervolg van de eerste helft genoot het publiek van een open wedstrijd. Oebele Schokker was dicht bij de 0-2, maar de aanvoerder van de bezoekers schoot in kansrijke positie over. Aan de andere kant waren Siemen Eijkemans (paal) en El Biyar (redding Jansema) gevaarlijk. Harkemase Boys kreeg steeds meer controle over de wedstrijd en zat vijf minuten voor rust op rozen. Schrijver werd in het strafschopgebied, met zijn rug naar de goal, verdedigd door de gebroeders Etwi van Huizen. Iry Etwi, de rechtshalf, ging daarbij in de fout. Hij raakte opzichtig het linkerbeen van Schrijver, die naar de grond ging. Arbiter Tim de Gast kon niet anders dan naar de stip wijzen. Robin Huisman de Jong schoot Harkemase Boys feilloos naar 0-2.

Na rust maakte Erich Jongeling, net terug van vakantie, zijn officikle rentree voor Harkemase Boys. Hij verving de geblesseerde Stefan Korf centraal in de defensie. De voorsprong van Harkemase Boys kwam niet meer in gevaar. Sterker nog, de beste kansen na rust waren voor Harkemase Boys. De thuisclub werd alleen via Guido de Graaf eenmaal serieus gevaarlijk, maar Erick Jansema greep goed in.

In de omschakeling kregen de Friezen voldoende mogelijkheden om de score uit te breiden. Spits Heine Uuldriks, die sterk speelde, miste twee grote kansen. Invaller Arton Musliu zorgde het laatste kwartier ook voor gevaar. Zn eerste inzet werd goed gekeerd door doelman Verkerk en in de slotfase ging Musliu na een goede individuele actie voor eigen succes, terwijl er betere opties waren. “Huizen had in die fase veel mensen voor de bal. Dan krijgen wij kansen met onze snelle jongens voorin”, gaf de Henk Herder na afloop aan. “Daar hebben eigenlijk te weinig mee gedaan.” Toch was de winnende trainer logischerwijs tevreden over zijn ploeg: “We hebben allemaal een heel goed gevoel over deze wedstrijd.

Volgende week speelt Harkemase Boys zijn eerste officikle thuiswedstrijd van het seizoen. De beloften van Almere City komen naar De Bosk. Die ploeg verloor zaterdag in eigen huis met 1-2 van titelfavoriet Rijnsburgse Boys. De aftrap bij Harkemase Boys  Jong Almere City is volgende week om 14:30 uur.

Scoreverloop: 21. Ezra Schrijver 0-1, 41. Robin Huisman de Jong 0-2 (strafschop)

Opstelling Huizen: Johan Verkerk, Rudy Etwi, Wouter Vente, Nicolao Verbiest (71/Jorik van Ruiswijk), Leroy Oehlers, Iry Etwi, Bilal Laoikili, Aron Klaassen, Zakaria El Biyar (71/Garrett Jones), Guido de Graaf, Siemen Eijkemans

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Stefan Korf (46/Erich Jongeling), Bjorn Adams, Simon IJzerman, Oebele Schokker, Henny Bouius, Matthijs Hardijk (88/Rolf Dijk), Heine Uuldriks, Ezra Schrijver (74/Arton Musliu)