Harkemase Boys zonder puntverlies naar volgende ronde

EMMEN – Harkemase Boys heeft ook de derde poulewedstrijd in de beker gewonnen. In Emmen won Harkemase Boys zaterdag met 0-2 van zondageersteklasser SVBO. De Harekieten hadden het tegen SVBO lastiger dan tegen VEV’67 en Oranje Nassau, maar door doelpunten van Klaas Schotanus en Johnsen Bacuna gingen de drie punten toch mee naar Friesland.

Bij Harkemase Boys begonnen zeven spelers in de basis die afgelopen dinsdag tegen Oranje Nassau niet aan de aftrap stonden. Het centrale duo bestond het eerste uur uit Jasper Valentijn en Sander van Dijken, op het middenveld begonnen naast Schotanus ook Raymond Bolt en Johnsen Bacuna in de basis en Heine Uuldriks startte als spits.

De eerste kans was voor Bryan Inge, die de hele wedstrijd als linksbuiten speelde voor de Friezen. Zijn poging werd gekeerd door SVBO-doelman Lennon Ebeltjes. Na een minuut of vijf kreeg de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Nick Klingenberg ging onderuit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Broekman zag een overtreding van Jasper Valentijn en wees naar de stip. Maar SVBO kwam niet op 1-0, want Erick Jansema keerde de strafschop van Maarten Wielens. Halverwege de eerste helft viel het eerste doelpunt aan de andere kant. Een afgeslagen voorzet van Joram Smits kwam bij Klaas Schotanus. De aanvoerder bleef sterk aan de bal en schoot vanaf een kleine twintig meter. Doelman Ebeltjes stond op de verkeerde voet bij de zwabberbal en kon de 0-1 niet voorkomen.

Daarna was de ploeg van Jan Vlap een aantal keer dichtbij de 0-2. Pogingen van Bacuna en Van Dijken gingen rakelings naast en een kopbal van Schotanus, verlengd door Inge, werd van de lijn gehaald. De laatste kans voor rust was voor de thuisploeg. Bij een pass van Wolbers op Klingenberg ging de vlag omhoog wegens vermeend buitenspel, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Inmiddels was Jansema zijn doel uitgekomen, waardoor Klingenberg de bal breed moest geven. Daardoor was de kans bijna verkeken. Rean Bolk probeerde het nog wel, maar zijn schot, aangeraakt door Sarkodie, kon door Jansema worden gekeerd.

Na rust had Harkemase Boys binnen vijftien seconden op 0-2 moeten staan. Balverlies bij SVBO leidde een vlotte aanval in, maar Uuldriks tikte op aangeven van Smits naast. Binnen drie minuten in de tweede helft viel het tweede Boysdoelpunt alsnog. Uuldriks had veel ruimte voor zich na een lange bal van Schotanus. De spits kapte SVBO-verdediger Benes uit en gaf vervolgens af op Bacuna, die eenvoudig van dichtbij voor 0-2 tekende. Namens SVBO probeerde Ruben Kaiser het vervolgens tweemaal. Zijn schoten waren niet slecht, maar beide waren net niet nauwkeurig genoeg.

De drie grootste kansen na rust waren allemaal voor Harkemase Boys en volgden elkaar snel op. De eerste was voor Uuldriks, na een aanval die hij zelf opzette. De spits kopte de voorzet van Smits van dichtbij tegen de rug van Wolbers, waarna de bal naast ging. De daaropvolgende corner kwam bij Bouius. Zijn schot werd verlengd door het hoofd van Smits, maar de bal kwam op de lat. Kort daarna kwam de bal opnieuw tegen het aluminium. Constansia speelde zichzelf goed vrij, schoot in de korte hoek, maar raakte de paal. In de laatste twintig minuten moest Jansema nog twee keer in actie komen. Eerst redde de doelman goed op een vrije trap van Benes, in de blessuretijd pakte hij nog een schot van Klingenberg in de korte hoek. Het bleef bij 0-2 en daarmee blijft Harkemase Boys zonder puntverlies in de poule. De Harekieten bekeren door met negen uit drie.

“Het was niet heel goed”, zei Jan Vlap over de wedstrijd, “maar we moeten ook naar de positieve dingen kijken: de jongens die moesten voetballen hebben allemaal weer negentig minuten in de benen, dus daar ben ik heel blij mee.” Over een week begint voor Harkemase Boys de competitie met een thuiswedstrijd tegen Excelsior’31, dat vorig seizoen nog in de topklasse speelde. Volgens Vlap is Harkemase Boys klaar voor de start van de competitie: “We hebben nu vijf, straks zes weken voorbereiding gehad. Er staat nu wel iets voor zaterdag, de basis waarmee we beginnen. En het mooie is: we hebben een grote groep. Ik moet voor zaterdag keuzes maken, maar er zijn een heleboel jongens die in de basis kunnen spelen. Ik ben heel blij dat ik keuzes kán maken. Pas als ik geen keuzes kan maken, dan maak ik me zorgen.”

Scoreverloop: 23. Klaas Schotanus 0-1, 48. Johnsen Bacuna 0-2

Opstelling SVBO: Lennon Ebeltjes, Jelmer Scholtens (67/Marc Timmer), Stefan Kuper (46/Erwin Sikkes), Mark Benes, Robin Heijne, Davy Wessels, Ruben Kaiser, René Wolbers, Nick Klingenberg, Rean Bolk, Maarten Wielens (46/Sam Spaans)

Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Adams Sarkodie (62/Henny Bouius), Jasper Valentijn, Sander van Dijken, Kevin Huitema, Klaas Schotanus (62/Gersinio Constansia), Raymond Bolt, Johnsen Bacuna (86/Arton Musliu), Joram Smits, Heine Uuldriks, Bryan Inge