EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Het geheim van de vuursteensmid ontrafeld

BUITENPOST – Op donderdag 14 maart geeft de conservator van het Drents Museum, Jaap Beuker, in het IJstijdenmuseum in Buitenpost om 20.00 uur een lezing. Beuker heeft zich haast een levenlang verdiept in de bewerking van vuursteen in de prehistorie.

Overal ter wereld wordt het stenen gereedschap van prehistorische mensen in onze bodem terug gevonden. De wijze van bewerking van vuursteen en voor wat voor doelen het in vele vormen voorkomende stenen gereedschap werd gebruikt is door Beuker bestudeert.

In de boeken over vuursteenbewerking van zijn hand laat hij zien dat niet elk stuk vuursteen dat een scherpe of gekartelde rand heeft een gebruiksvoorwerp uit de prehistorie is. Ook leidde zijn onderzoek naar de herkomst van verschillende soorten vuursteen tot de conclusie dat er ook in de prehistorie al lange handelsroutes in gebruik waren.

Zo wordt in Noord Nederland bewerkte rode vuursteen van Helgoland gevonden maar ook bruine vuursteen afkomstig uit Le Grand Pressigny in midden Frankrijk. Voor iedereen die zich interesseert in de prehistorie een mooie avond om eens mee te kijken over de schouder van de prehistorische vuursteensmid. Het museum is vanaf 19.30 uur geopend.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button