Regionaal

IJsfontein Dokkum in gebruik genomen

DOKKUM – In Dokkum is zojuist de IJsfontein in werking gesteld. Het is de elfde en laatste fontein van het 11Fountains-project. Beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer, gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder van Noardeast-Fryslân Pytsje de Graaf openden het kunstwerk. “Een bijzonder sluitstuk, ik ben onder de indruk.

De eerste ijsfontein ter wereld, voor zover wij weten. Grote complimenten aan alle andere betrokkenen die dit voor elkaar hebben gekregen,” zegt Poepjes.

De IJsfontein vormt samen met de andere tien kunstwerken nieuw cultureel erfgoed met blijvende effecten. Er zal jaarlijks van alles om heen worden georganiseerd, met thema’s als cultuur, water en natuur. Elk voorjaar gaan ze op dezelfde dag aan, op ‘Kletterdei’, een nieuwe Friese traditie. Dit jaar is dat op 22 maart. De fonteinen trekken veel publiek met positieve gevolgen voor horeca, musea, winkels en andere ondernemingen.

De IJsfontein van Dokkum is veranderlijk als het weer en geen dag hetzelfde. Afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid, wind, neerslag en zonnekracht groeit en smelt het ijs. De energie van de fontein wordt via zonnepanelen opgewekt. De vorm van de koperen fontein is zo gemaakt dat met de beschikbare energie een maximale hoeveelheid ijs kan worden gevormd. De fontein staat op de heringerichte Markt in Dokkum. Met de komst van de fontein is ook de Markt helemaal klaar.

11fountains

11fountains is een project van Leeuwarden-Fryslân 2018. Verschillende internationale kunstenaars ontwierpen de fonteinen. In 2017 namen de provincie en gemeenten het project onder hun hoede en brachten de fonteinen tot daadwerkelijke uitvoering. Op 18 mei 2018 gingen tien van de elf fonteinen in werking. De IJsfontein in Dokkum maakt het elftal compleet. Meer informatie op www.11fountains.nl

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button