Regionaal

Ingezonden: Eneco aandelen

KOLLUM – De gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Ameland, Schiermonnikoog en Kollumerland c.a., zijn aandeelhouder bij Eneco. Door de splitsing van het bedrijf Eneco wordt het mogelijk de aandelen te verhandelen. Op dit moment is het duidelijk dat enkele grote partijen zoals de gemeenten Rotterdam en Dordrecht hun aandelen willen verkopen. Inmiddels is 60% van de aandeelhouders bereid hun aandelen te verkopen, indien de gemeenteraden akkoord gaan. Er zijn 53 gemeenten in Nederland, die aandeelhouder zijn van Eneco. Rotterdam bezit op dit moment 32%  van de aandelen en bij een waarde van ongeveer 3 miljard, levert dit de gemeente een bedrag op van ongeveer 1 miljard. Door de verkoop van de aandelen lopen de gemeenten wel de jaarlijkse dividenduitkering mis en hier moet rekening mee worden gehouden in de begroting.

Nu Eneco is gesplitst, is het een commercieel bedrijf geworden en je moet je afvragen of een publieke organisatie, zoals de gemeente, deel moet nemen in een commercieel bedrijf.

Daarbij komt dat een minderheidsbelang in dit bedrijf niet echt wenselijk is in verband met beslissingen die moeten worden genomen.

De PvdA Kollumerland c.a., maakt zich echter wel zorgen om de werkgelegenheid. Bij overname door een ander bedrijf zal hier wel degelijk rekening mee moeten worden gehouden. Voor de werknemers breekt er een onzekere tijd aan. Ook moet er natuurlijk rekening worden gehouden met het duurzaamheid beleid van de eventuele koper.

Al enkele jaren probeert de PvdA Kollumerland c.a. inzicht te krijgen in de zogenaamde “stille reserves” van de verbonden partijen bij de gemeente. Eneco valt onder deze verbonden partijen.

Bij een eventuele verkoop kunnen deze “stille reserves” wel heel erg actief worden. Voor eind oktober van dit jaar zullen de gemeenteraden moeten beslissen over het eventueel houden of verkopen van de Eneco aandelen.

Landelijk wordt er heel veel aandacht aan besteed, terwijl er in de media in Fryslân geen aandacht aan wordt geschonken, voor mij onbegrijpelijk.

Voor de gemeenten gaat het om vele miljoenen euro’s. Bij een eventuele verkoop door Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. zal er rekening moeten worden gehouden met de zogenaamde Arhi procedure (wet algemene regels herindeling),  waarbij de provincie Fryslân ook nog een rol heeft.

 

Sjoerd Keizer

Triemen

Fractievoorzitter PvdA Kollumerland c.a.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button