Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Inloopspreekuur echografie in Nij Smellinghe

DRACHTEN – In Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is sinds 1 september gestart met een inloopspreekuur voor echografie. Patiënten, waarvan de huisarts heeft beoordeeld dat een echografie-onderzoek gewenst is, kunnen zonder afspraak naar Nij Smellinghe komen voor dit onderzoek. In de ochtend tussen 08.00 en 11.30 en ’s middags tussen 13.30 en 15.30 uur kunnen patiënten met verwijzing zich melden bij de radiologie-afdeling.

 Het inloopspreekuur past bij het gastvrije karakter van Nij Smellinghe. Sigrid van Hoof, voorzitter van de maatschap Radiologie, is dan ook blij dat deze stap gezet kan worden. “Veel mensen die een echografie moeten ondergaan, willen graag zo snel mogelijk geholpen worden. Door de planning goed in te richten, kunnen we dit nu bieden. Dat is erg prettig voor de patiënt. Wat dat betreft kun je de vergelijking trekken met bloedprikken, wat ook altijd zonder afspraak mogelijk is.”

Omdat de echografie in sommige gevallen wel aan een aantal voorwaarden verbonden is, zijn de huisartsen goed geïnformeerd over de mogelijkheden. “Het is belangrijk dat patiënten weten dat ze voor bepaalde onderzoeken nuchter moeten zijn. Dat geldt voor de bovenbuik echografie. Voor een echo van de nieren of onderbuik, moet de patiënt met een volle blaas komen. Anders kunnen we de onderzoeken helaas niet uitvoeren.” Echo-onderzoeken van de spieren, gewrichten en het skelet kunnen niet zonder afspraak gemaakt worden, omdat hiervoor een gespecialiseerde radioloog in huis moet zijn.

Lenie Wilms, hoofd radiologie, verwacht dat de nieuwe service bijdraagt aan de patiënttevredenheid. “Het is fijn als mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze naar het ziekenhuis komen voor een onderzoek. Voor de onderzoeken waarbij dit mogelijk is, hebben we dat nu geregeld. Natuurlijk blijven we kijken of we het gemak voor de patiënt nog verder kunnen vergroten, maar met het inloopspreekuur echografie hebben we een mooie stap gezet.”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button