Buiten regioRegionaal

Intensive Care NijSmellinghe neemt een patiëntvriendelijkere beademingstechniek in gebruik

DRACHTEN – De Intensive Care (IC) van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is in april 2017 gestart met het toepassen van de zogenaamde NAVA-beademingstechniek (Neurally Adjusted Ventilator Assist, letterlijk vertaald: “via het zenuwstelsel bijgestuurde ademhalingsondersteuning”). Deze techniek ondersteunt ernstig zieke IC-patiënten die aan de beademing liggen nauwkeuriger bij de ademhaling. Intensivist John Vogelaar: “We zijn nu nog beter in staat om onze patiënten maatwerk te bieden.”

Patiënten die ondersteuning nodig hebben bij het ademen, krijgen deze ondersteuning van een beademingsmachine met behulp van een masker of via een buisje in de luchtpijp. Dit is afhankelijk van de ernst en de aard van de ziekte. “Bij de bestaande methode stellen we de machine zo in, dat de patiënt volgens vaste instellingen ademhalingsondersteuning krijgt als de machine in het beademingssysteem een ademhalingspoging van de patiënt meet. Doordat de ademhalingspoging pas in het circuit wordt opgemerkt, sluit de ondersteuning soms niet aan bij de behoefte van de patiënt en kan deze bijvoorbeeld te traag optreden, wat onnodige stress kan veroorzaken bij de patiënt”, aldus Vogelaar.

De NAVA-beademingstechniek laat de ademhalingsondersteuning wél naadloos aansluiten bij de vraag van de patiënt.

Ondersteuning binnen milliseconden
Bij de NAVA-techniek meet de beademingsmachine via een speciale maagsonde (de Edi-sonde) de elektrische zenuwprikkel die het middenrif aanzet tot samentrekken, wat resulteert in een ademhalingspoging van de patiënt. Deze ademhalingspoging wordt dus veel eerder gesignaleerd dan bij de bestaande methode, namelijk al van het middenrif. “Daardoor kan de beademingsmachine het lichaam sneller, binnen milliseconden, ondersteunen om van de ademhalingspoging een ademteug te maken en sluit de ademhalingsondersteuning beter aan bij de behoefte van de patiënt”, aldus Willemien de Klein. De Klein is IC-verpleegkundige en Ventilation Practitioner in het ziekenhuis in Drachten (gespecialiseerd op beademingsgebied). “Dit is onder andere een groot voordeel bij mensen met een ernstige COPD , die een longontsteking hebben. Zij worden vaak beademd met behulp van een masker, om beademing via een buisje in de luchtpijp te voorkomen. De NAVA techniek is hiervoor uiterst geschikt en daarmee kunnen we deze patiënten door deze tijd heen helpen”.

Uit onderzoek is gebleken dat tevens de slaapkwaliteit van de patiënten die met NAVA beademd wordt verbeterd.

Maatwerk voor iedere beademingspatiënt
Via de Edi-sonde is het ook mogelijk om meer inzicht te krijgen in ademhalingsproblemen en om de inspanning van middenrif bij het in- en uitademen te meten. Dit zou een hulpmiddel kunnen zijn bij het stellen van de diagnose. De beademingsmachine ‘weet’ dus precies hoeveel ondersteuning het lichaam nodig heeft en zo wordt de mate van ademhalingsondersteuning per patiënt, per situatie en zelfs per ademhalingspoging automatisch aangepast. De ademhalingsondersteuning is dus precies op tijd en precies op maat, zelfs als de toestand van de patiënt verandert.

Op de tekening hieronder ziet u schematisch de stappen van de registratie door de Edi sonde.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button